Az Európai Bizottság a 27 uniós tagállam nevében szerződést írt alá az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyárral 300 millió adag koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről - közölte az Európai Bizottság szóvivője csütörtökön Brüsszelben.

A szerződés lehetővé teszi, hogy valamennyi uniós tagállam megvegye az oltóanyagot, továbbá azt is, hogy az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok adományként kaphassák meg. Előirányozza további 100 millió adag felvásárlását, amelyet a lakosság arányában osztanának el.Sztella Kiriákidész egészségügyért felelős uniós biztos elmondta, hogy tárgyalásaik egyértelmű eredményt hoztak az EU polgárainak egészsége védelmében.

Ha a vakcina hatékonynak és biztonságosnak bizonyul a tesztelések folyamán, minden uniós tagállam részesülhet belőle - hangsúlyozta.

Az AstraZenecával kötött szerződést az Európai Bizottság - IllusztrációForrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frankhoermann/Sven Simon

Hozzátette, hogy hamarosan további megállapodásokat kötnek más oltóanyaggyártó vállalatokkal.

Az AstraZeneca tervezett oltóanyaga a klinikai vizsgálatok második, illetve harmadik fázisában van, az eddigi kísérletek ígéretes eredményekkel jártak.