Az orosz nő mindössze egy sortban, megfelelő felszerelés nélkül indult el sétálni a 4000 méter magas gleccseren, a Monte Rosa menedékház közelében. Egy szűk szakadékba zuhant, ahonnan nem tudott kimászni. Csak a szerencsének köszönheti, hogy két nap és két éjszaka után élve találtak rá a kihűlt nőre.

A baleset a Svájc délnyugati részén fekvő Valais (Wallis) kantonban történt egy Olaszországgal közös határt képező, 4000 méter magas gleccseren.

A nő szerencséjére sérülések nélkül fennakadt egy jéghídon 10-15 méteres mélységben, és még nagyobb szerencséjére két nap és két éjszaka után a közelében haladt el egy Olaszországba tartó alpinistacsoport, amely meghallotta segélykiáltásait és hívta a mentőket - számolt be az esetről szerdán este Facebook-oldalán az Air Zermatt repülő- és hegyimentő vállalat.

a Svájc délnyugati részén fekvő Valais (Wallis) kantonForrás: mauritius images via AFP/© mauritius images / Birgit Faulhaber/Birgit Faulhaber

A mentőknek sikerült épségben kiemelni az enyhe kihűléstől szenvedő turistát, akit helikopterrel kórházba szállították.A nő testhőmérséklete 34 fokra süllyedt, mire rátaláltak.

A bajbajutott nőt nem keresték, mert eltűnését senki sem jelentette.

A zermatti hegyimentés történetében 20 éve nem fordult elő hasonló csodás megmenekülés - írta közleményében az Air Zermatt.

A határgleccser, amelyen az orosz állampolgárságú turista szerencsétlenül járt, 4000 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik a Zermatt városa fölé magasodó Monte Rosa-masszívumban. A hegycsoport magába foglalja Svájc legmagasabb csúcsát, a 4634 méteres Dufourspitzét, amely egyben az Alpok és Nyugat-Európa második legmagasabb hegycsúcsa a Mont Blanc után.