Újra több mint 300 beteget találtak egy nap alatt Horvátországban

pandemic Horizontal
This picture taken on May 17, 2020, shows the old town of the southern Croatian city of Dubrovnik, as the country eases lockdown measures taken to curb the spread of the COVID-19 pandemic, caused by the novel coronavirus. (Photo by DENIS LOVROVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Ismét meghaladta a háromszázat Horvátországban az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma - derült ki a válságstáb csütörtöki jelentéséből, a járványhelyzet alakulása miatt Dubrovnik-Neretva megyére is korlátozásokat vezetnek be.
Vágólapra másolva!

Vili Beros egészségügyi miniszter a csütörtöki kormányülésen elmondta, hogy

az elmúlt hetekben az eddigi legtöbb fertőzöttet regisztrálták az országban.

A számok nem jók, de a megbetegedések klinikai képe enyhébb, mint a járvány kezdetén volt.
A válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 304-gyel nőtt a koronavírusos esetek száma, és elérte a 9192-t.

Előzőleg szerdán rekordmennyiségű, 358 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be.

Két új haláleset történt, így a járvány horvátországi halálos áldozatainak száma 177-re nőtt. A betegek közül 194-en vannak kórházban, közülük tizenhárman lélegeztetőgépen.

Az aktív betegek száma 2420, a legmagasabb a járvány kezdete óta.

Dubrovnikban is szigorítanak Forrás: AFP/Denis Lovrovic

A legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták: előbbiben 68, utóbbiban 109 embernél mutatták ki a koronavírust.

A válságstáb új korlátozásokat vezetett be Dubrovnik-Neretva megyére:

az esküvőkön és temetéseken legfeljebb ötven, más magánjellegű összejöveteleken pedig legfeljebb húsz ember vehet részt.

A vallási és más hasonló összejöveteleken nyitott ég alatt is be kell tartani a távolságtartás szabályait és a higiéniai előírásokat, zárt tértben pedig kötelező a szájmaszk viselése. A testület hasonló, valamivel szigorúbb korlátozásokat vezetett be a múlt héten Split-Dalmát megyére. Dubrovnik-Neretva megyében az aktív betegek száma 72 fő, szemben Split-Dalmát megyével, ahol ez a szám 734 fő.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint szerdán 33-mal, 2755-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 133 maradt.

A diagnosztizált betegek közül 23-an vannak kórházban és senkit nem ápolnak intenzív osztályon.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, hogy újraindítsa a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.