Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus kórházi kezelésének ügyében indított vizsgálatot az orosz belügyminisztérium. Több mint 20-féle törvényszéki orvosszakértői, biológiai, fizikai és kémiai vizsgálat zajlik.

Alekszej Navalnij egy héttel ezelőtt egy repülőgépen lett rosszul, a gépnek emiatt kényszerleszállást kellett végrehajtania Omszkban.

Az ellenzéki politikus mintáiban mindeddig erős vagy kábító hatású anyagot nem találtak.

A rendőrök átvizsgálták Navalnij szállodai szobáját és szibériai mozgásának helyszíneit. Lefoglaltak több mint száz olyan tárgyat, amelyek bizonyítékul szolgálhatnak. Az ügyben, amelyben a politikust jelenleg ápoló berlini Charité kórház azt közölte, hogy első klinikai eredményei szerint Navalnijt megmérgezhették, több ország vezetője gyors és átlátható vizsgálatot sürgetett.

A Kreml ezzel szemben egyelőre nem látja indokát annak, hogy bűnügyi nyomozás induljon. Érvelése szerint nem azonosítottak Navalnijt kómába döntő anyagot, és nem bizonyosodott be, hogy merénylet történt.

Folytatódnak a találgatások a mérgezésről

Vlagyimir Ugljov, a sajtóban "Novicsok" néven emlegetett harci idegméreg egyik kifejlesztője az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva "irreális verziónak" nevezte azt az állítást, hogy Navalnijt ilyen szerrel mérgezhették meg. Ugljov arra reagált, hogy a német Spiegel magazin, a The Insider orosz hírportál és a Bellingcat tényfeltáró csoport közölte: a Charité orvosai kapcsolatba léptek azokkal a bolgár kollégáikkal, akik a 2015-ben megmérgezett Emilijan Gebrev bolgár üzletembert kezelték. Gebrevet a közlés szerint egy Novicsok-osztályú méreggel próbálták megölni, a szófiai ügyészség közlése szerint "orosz ügynökök".

Ugljov rámutatott, hogy a "Novicsok", valamint a mérgezéssel kapcsolatos elméletekben emlegetett szarin és szomán a bőrrel érintkezve 10 percen belül öl, így az ellenzéki politikus már annál az asztalnál meghalt volna, amelynél a tomszki repülőtéren teázott. Emellett ilyen méreggel az adott körülmények között, egy kávézóban elkövetett merénylet az elkövetővel is végezhetett volna.

Ugljov korábban azt mondta, hogy Navalnijnál a kolinészteráz-szint csökkenésére használt, egyebebek között az Alzheimer-kór ellen alkalmazott gyógyszerek nagymértékű szedése szervesfoszfor-idegmérgekhez hasonló hatást idézhet elő.

Korábbi közlések szerint egyébként Emilijan Gebrevet, a Dunarit fegyvergyár tulajdonosát és fiát klórpirifosszal, egy rendkívül mérgező rovarölő szerrel próbálták megölni.