Erdőtűz miatt több mint 250 embert kellett kitelepíteni Andalúziában

spanyol erdőtűz
Rendőrök és tőzoltók a dél-spanyolországi Almonaster la Real településen és környékén pusztító erdőtűz helyszínén 2020. augusztus 27-én.
Vágólapra másolva!
Erdőtűz miatt több mint 250 embert kellett kitelepíteni Spanyolországban, az andalúziai Huelva környékén található falvakból - közölték a helyi hatóságok pénteken.
Vágólapra másolva!

A lángok egy napja csaptak fel a fenyő- és eukaliptuszerdőkkel borított vidéken, és

becslések szerint már több mint 1000 hektárnyi területet pusztítottak el.

Almonaster la Real faluban mezőgazdasági épületeket is elértek.

Rendőrök és helyiek a dél-spanyolországi Almonaster la Real településen és környékén pusztító erdőtűz helyszínén 2020. augusztus 27-én Forrás: MTI/EPA/EFE/Raul Caro

Az oltási munkálatokban mintegy kétszázan vesznek részt, földről és levegőből is igyekeznek megfékezni a lángokat, amelyek oka egyelőre ismeretlen.

A tűzoltást nehezíti a magas, 38 fok feletti hőmérséklet, az alacsony páratartalom, valamint a dús növényzet is.

A közelben raktározzák azokat a robbanóanyagokat, amelyeket Aguas Tenidas bányáiban használnak.

Bella Verano andalúziai kormánymegbízott ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az erdőtűz nem veszélyezteti a készleteket, a kamrákat elővigyázatosságból óránként hűtik. Spanyolországban az erdőtüzek szempontjából eddig kedvező volt az idei év.

Augusztus 16-áig mintegy ötezer kisebb-nagyobb tűzesetet regisztráltak, amelyek összesen 30 ezer hektárnyi területet érintettek, több mint 30 százalékkal kevesebbet, mint az évtized átlaga.

Rendőrök és tőzoltók a dél-spanyolországi Almonaster la Real településen és környékén pusztító erdőtűz helyszínén 2020. augusztus 27-én Forrás: MTI/EPA/EFE/Raul Caro

A mezőgazdasági minisztériumhoz tartozó információs központ adatai szerint ezzel tíz év viszonylatában a hetedik helyre rangsorolható az idei esztendő. 2020-ban eddig hét nagy, azaz 500 hektárt meghaladó erdőtűzzel kellett megküzdeni, a legnagyobb a Kasztília és León tartományban található Lober de Alistében mintegy kétezer hektárt égetett fel.