Az Egyesült Államok Laura hurrikán által leginkább sújtotta államában, Louisianában hatan haltak meg. Ott, Texas és Arkansas államokban az elsődleges becslések szerint legalább 700 ezren maradtak áram és ívóvíz nélkül. A Fox News hírcsatorna beszámolója szerint ugyanakkor egyes szakemberek azt mondják, még így is a vártnál kisebb károkat okozott Laura. 

A Laura hurrikán helyi idő szerint csütörtök hajnalban 240 km/órás sebességgel csapott le Louisianára, ahol házakat döntött össze, hatalmas fákat csavart ki tövestől, egész kisvárosok kerültek víz alá. 

Légi felvétel a pusztítás nyomairól a Laura hurrikán elvonulása után Cameron városában 2020. augusztus 27-én.Forrás: MTI/AP/The Advocate pool/Bill Feig

Egy 14 éves kislány akkor halt meg, amikor csütörtökön a házukra dőlt egy hatalma fenyőfa, egy 24 éves férfi megfulladt a háza pincéjében, ahová lemenekült, és amely telítődött szén-monoxiddal a működő áramfejlesztő miatt. Egy másik 30 év körüli férfi pedig vízbe fulladt, miközben csónakkal próbált menekülni a hatalmas vihar közepette. Egy 68 éves férfi is egy kidőlt fa miatt halt meg.

Légi felvétel kidőlt fákról a Laura hurrikán elvonulása után a Louisiana állambeli Lake Charles közelében 2020. augusztus 27-én.Forrás: MTI/AP/David J. Phillip

Louisianában a 80 ezres Charles Lake ipari és kaszinóvárosban szinte minden ház, épület romokban áll. Leszakadt tetejű, betört ablakú házak sorakoznak mindenhol, az utcákat beterítik a kidőlt fák. A helyi repülőtéren a kisebb repülőgépeket is felkapta a tornádószerű szél, és egy tévétornyot is ledöntött.

Louisiana államban több mint 500 000, Texasban 125 000 és Arkansasban 37 000 háztartásban nincs áramszolgáltatás. A kormányzó ennek ellenére azt nyilatkozta, hogy az előrejelzések szerint lehetett volna rosszabb is a "túlélhetetlen hurrikánként" beharangozott Laura.

Nyilvánvaló, hogy nem szenvedtük el az abszolút, rekordnagyságú károkat, mert előzőleg ilyen pusztítást jósoltak a szakemberek, de persze így is hatalmasak a károk, amelyeket egyelőre még felbecsülni sem tudunk - mondta John Bel Edwars, Louisiana kormányzója pénteken.

Légi felvétel a pusztítás nyomairól a Laura hurrikán elvonulása után a Louisiana állambeli Lake Charles közelében 2020. augusztus 27-én.Forrás: MTI/AP/David J. Phillip

A Fehér Házban pénteken bejelentették, hogy Donald Trump amerikai elnök a hétvégén ellátogat a hurrikán által leginkább sújtotta térségekbe, hogy személyesen egyeztessen a vezetőkkel a károkról. 

Időközben Laura 2-es erősségűre mérséklődött, de az országos meteorológiai szolgálat változatlanul katasztrofálisnak minősíti a hurrikánt, amely miatt a tengeren 10-15 méteres hullámok is lehetnek és özönvízszerű esőzésekre is számítanak. A texasi Galvestontól a louisianai New Orleansig a hurrikán óránként 150 kilométeres sebességgel száguld a két állam part menti vidékein.