Spanyolországban letartóztattak egy embert koronavírus-tagadásért

Vágólapra másolva!
A spanyol rendőrség letartóztatott egy 38 éves férfit, mert a közösségi médiában azt írta, hogy a koronavírus-járvány hazugság. A férfi különböző bejegyzésekben az orvosokat, az újságírókat és a politikusokat is támadta, mert szerinte hazudnak a vírus létezéséről.
Vágólapra másolva!

Jelenleg Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet az Európai Unión belül a koronavírus-járványban. Pénteken 9779 új fertőzöttet regisztráltak, ez a második hullám legrosszabb adata (és összességében is csak egyszer volt ennél rosszabb adat, március 20-án).

Egyes statisztikákban csak 3829 eset jelenik meg augusztus 28-nál. A két szám közti különbséget az adja, hogy a rengeteg eset miatt csak a súlyosabb tünetekkel rendelkezők eredménye lesz meg azonnal. 3829-en vannak azok, akiken az elmúlt 24 órában végezték el a tesztet és pozitív lett az eredmény és 5950-en, akiknek a tesztjét csak most volt idő megvizsgálni. A kettő összege 9779 - ennyivel lett több pozitív eredmény tegnaphoz képest. Vagyis a 9779 az augusztus 28-án megkapott pozitív eredmények száma, a 3829 pedig az augusztus 28-án levett pozitív eredménnyel végződött minták száma. Ez utóbbi szám a következő napokban értelemszerűen nőni fog.

Összesen is itt van az EU-ban a legtöbb regisztrált koronavírusos, 455 621.

Hogy a hatóságok mennyire drámainak ítélik a helyzetet jól mutatja, hogy a spanyol rendőrség pénteken bejelentette, hogy letartóztattak egy 38 éves férfit, aki tagadta a koronavírus létét. Az El Mundo című spanyol lap szó szerint "koronavírus-tagadónak" nevezi a férfit, aki Zaragoza mellett lakik, és közhivatalnokként dolgozik. A lap szerint idősotthonokat és iskolákat is hívogatott, azt hangoztatva, hogy a vírus nem létezik, a járvány csak álhír, emellett orvosokat, újságírókat és politikusokat - köztük a miniszterelnököt - is fenyegette mondván, hazudnak a vírusról.