Újabb személyek ellen vezet be szankciókat az Európai Unió a fehéroroszországi választások miatt - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Berlinben.

Szijjártó Péter az EU-s külügyminiszterek informális tanácskozásának szünetében a közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a tagországok egyetértenek a szankciós lista bővítésében.

Szijjártó PéterForrás: Facebook/@szijjarto.peter.official

Az EU ezúttal a fehéroroszországi választási bizottság vezetőit és az elnökválasztás után kezdődött tüntetésekkel szembeni fellépésben főszerepet vivő rendőri vezetőket sújtja majd büntetőintézkedésekkel.

A visegrádi négyek külügyminiszterei külön egyeztetést is tartottak, és elhatározták, felkérik Josep Borrell EU-s kül- és biztonságpolitikai főképviselőt, hogy ne várjon a külügyminiszteri tanács egy hónap múlva soron következő formális, hivatalos üléséig, hanem írásos döntéshozatali eljárás révén minél hamarabb gondoskodjon a lista bővítéséről - tette hozzá a magyar diplomácia vezetője, kihangsúlyozva, hogy a bizonytalanság senkinek sem jó, és "erőteljesen megkérdőjelezheti az EU komolyságát".

Az interjú teljes terjedelmében alább tekinthető meg: