Mauritius szigetén egészen rendkívülinek számító módon több tízezer ember tüntetett szombaton a kormány ellen. A lakosság elégedetlen azzal, ahogy a kabinet a szigetországnál zátonyra futott, és a tengert súlyosan szennyező teherhajó ügyét kezeli.

A beszámolók szerint az 1,3 millió lakosú szigeten 38 éve nem volt ilyen nagy létszámú megmozdulás. A tüntetők követelték Pravind Jugnauth miniszterelnök lemondását.

Mauritiuson a lakosság zömének valamilyen módon a környező - a teherhajó balesetéig kristálytiszta - tengertől függ a megélhetése. Sokan élnek a halászatból, rákászásból, és nagyon sokan a kristálytiszta víz és a korallok miatt ide érkező turistákból.

A panamai zászló alatt hajózó japán Wakashio teherhajó július 25-én futott zátonyra az Indiai-óceánon fekvő üdülőparadicsomnál, és a légifelvételek tanúsága szerint a belőle kifolyó dízel- és fűtőolaj egyre jobban szétterjedt. A balesetet szenvedett hajó körül temérdek hal és rák tetemét találták meg. A napokban érkezett jelentés 39 delfin pusztulásáról. Nagyon ritka, hogy ennyi delfin egyszerre lelje halálát, és az esetről készült képek felzaklatták a közvéleményt a szigetországban.

A Greenpeace által 2020. augusztus 26-án közreadott képen több mint tucatnyi delfin tetemét találták meg Mauritius partjainálForrás: MTI/AP/Greenpeace/Eshan Juman

A helyi hatóságok a múlt héten döntöttek arról, a kettétört hajó orrát vontatókkal kiviszik a nyílt óceánra, és ott hagyják elsüllyedni. A nagyobb, hátsó felét pedig lehúzzák a korallzátonyról, és egy indiai kikötőbe vontatják, ahol megpróbálják megmenteni. Civil szervezetek, halászok és szakértők ellenezték a hajótest elsüllyesztését, és úgy vélték, a hatóság rosszul döntött.

Egyelőre az sem világos, hogy a hajó miért tért le több mérföldre a kijelölt útvonaláról. A kapitányt és az elsőtisztet letartóztatták a mauritiusi hatóságok.