A koronavírussal kapcsolatos óvintézkedések ellen tüntettek Berlinben

Berlin, 2020. augusztus 29. Különböző országok nemzeti zászlajait lobogtató tüntetők a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások elleni tiltakozáson Berlinben 2020. augusztus 29-én. A németországi Stuttgartból induló Querdenken 711 mozgalom és jobboldali csoportok által szervezett tüntetés megtartását feltételekhez kötötték a berlini hatóságok. MTI/EPA/Clemens Bilan
Vágólapra másolva!
A német rendőrség feloszlatott szombaton Berlin központjában egy tüntetést, amin a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések miatt tiltakoztak több tízezren, de a résztvevők a többszöri felszólítás ellenére nem tartották meg az előírt távolságot és nem volt rajtuk maszk. Hasonló, de kisebb tüntetések voltak szombaton Párizsban, Londonban és máshol is.
Vágólapra másolva!

A közösségi médiában a járvány elleni intézkedéseket ellenző aktivisták arra szólítottak fel mindenkit, hogy

fegyverkezzenek fel, és menjenek Berlinbe.

A héten Berlin betiltotta a megmozdulást, de egy német tartományi bíróság felülvizsgálta a döntést, és az éjszaka engedélyezte azt.

Különböző országok nemzeti zászlajait lobogtató tüntetők Berlinben 2020. augusztus 29-én Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

Háromezer ember gyűlt össze az orosz nagykövetségnél, itt nagyjából 200 embert vettek őrizetbe, miután a tiltakozók egy csoportja üvegekkel és kövekkel dobálta meg a rendőröket, és "heves összetűzések" törtek ki - közölte Andreas Geisel belügyi szenátor, a tartományi rangú német főváros kormányának közrenddel kapcsolatos ügyekért felelős tagja, aki szélsőségesnek nevezte a tüntetőket. Hét rendőr megsebesült.

Szombaton összesen csaknem 38 ezer ember vett részt Berlinben különféle megmozdulásokon.


A legnagyobb tüntetés, amelyen egyes hírek szerint 21 ezren vettek részt, a Reichstag épületénél volt. A rendőrség szombat este feloszlatta a koronavírussal kapcsolatos kormányzati politika ellen tiltakozó tömeget. A résztvevők a dpa helyszíni tudósítása szerint megrohamozták a lépcsőn felsorakozó rendőröket, de a rendőrök visszaszorították őket. Dulakodás alakult ki, és a rendőrség paprikasprayt is bevetett.

Egyre több az új beteg

Eddig Németország kezelte a legjobban a koronavírus-járványt az európai országok közül, köszönhetően a nagyarányú tesztelésnek, ami miatt csökkenteni tudta a fertőzések és halálesetek számát.

Az elmúlt hetekben azonban nőtt a napi új fertőzések száma az országban.

Angela Merkel kancellár pénteken felszólította az állampolgárokat, hogy tartsák be a védőintézkedéseket.

Németországban szombaton 242 201 fertőzöttet, 9 297 halálesetet és 214 742 gyógyultat tartottak számon a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

Párizsban szintén tüntettek az egészségügyi intézkedések ellen, itt "Nemet mondunk az egészségügyi diktatúrára", illetve "Hagyjátok lélegezni a gyerekeinket" feliratú táblákkal gyülekeztek.

Londonban néhány száz "vírustagadó" és "oltásellenes" ember gyűlt össze a Trafalgar téren, és követelte az óvintézkedések eltörlését.