Kiengedték szombaton a prágai Központi Katonai Kórházból Milos Zeman cseh elnököt, akit a keddi kartörése után kellett megműteni - közölte Jirí Ovcácek, az államfő szóvivője.

Zeman szövődménymentesen gyógyul és ambuláns kezelésben részesül a továbbiakban - közölte Jitka Zinke, a kórház szóvivője. Az államfő lábadozását a Prága melletti Lany kastély elnöki rezidencián tölti - mondta még Jirí Ovcácek.

Egészségi állapota miatt az orvosok tanácsára Zeman elhalasztotta a jövő hétre tervezett dél-morvaországi látogatását.

Milos ZemanForrás: Sputnik via AFP/Alexey Vitvitsky

A 75 éves államfő régóta neuropátiában szenved, a betegség mindkét lábát érinti, ezért csak sétapálcára támaszkodva járhat. Zeman azonban a kedd esti híradó megtekintése után megpróbált egyedül felállni a karosszékéből, bot és testőrök segítsége nélkül, de elesett, és eltörte a jobb kezét. A Központi Katonai Kórházba szállították, ahol szerdán altatásban megműtötték.

"Zeman elutasította a sétapálca használatát és a testőrök segítségét. Azt mondta, hogy némi távolságot egyedül is meg tud tenni, de nem kellett volna ezt csinálnia" - mondta Ovcácek a CTK-nak.

A 2013 óta hivatalban lévő Zeman - aki 1988 és 2002 között miniszterelnök is volt - neuropátián kívül kettes típusú cukorbetegségben is szenved. Tavaly októberben több napot töltött kórházban.