Nem hogy nem csillapodnak, erősödnek a radikális baloldali zavargások az Egyesült Államokban. Az erőszakos megmozdulásoknak a nyugati Portland mellett kialakult egy keleti központja, a fővárosban, Washingtonban is. Ezek az akciók nyilvánvalóan azzal vannak összefüggésben, hogy Donald Trump hivatalosan is a republikánusok elnökjelöltje lett, a két nagy párt konvenciója következtében pedig - a felmérések alapján - Trump folyamatosan erősödik, míg Biden gyengül. A fogadóirodák már csak hajszállal adnak jobb esélyt Bidennek. Ezt látva, a radikális baloldal már szó szerint minden eszközt megpróbál bevetni Trump ellen, ide értve a rasszizmust és a homofóbiát is. Minneapolisban például egy ázsiai származású újságírót rasszista jelszavakkal szidalmaztak, Washingtonban pedig rátámadtak egy Trumpot támogató, korábban liberális, jelenleg republikánus meleg aktivistára.

Jön fel Trump, gyengül Biden

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a demokraták augusztus 17-20., illetve a republikánusok augusztus 24-27. között zajló, nem hagyományos módon megrendezett jelöltállító konvenciójának az lett az eredménye, hogy Donald Trump elnök támogatottsága nőni kezdett, ezzel párhuzamosan pedig csökkent Joe Biden népszerűsége.

Az újraválasztására készüló jelenlegi amerikai elnök, Donald Trump formálisan is elfogadja az elnökjelöltséget a republikánusok konvenciójának utolsó napján a washingtoni Fehér Ház kertjében tartott ceremónián, 2020. augusztus 27-én.Forrás: MTI/EPA/Polaris Images pool/Erin Scott

A Rasmussen közvélemény-kutató intézet augusztus 20-án azt közölte, hogy egyetlen nap alatt 4 százalékpontot emelkedett Trump támogatottsága.

Az elnököt szerdán reggel a megkérdezettek 47 százaléka támogatta, csütörtökön pedig már 51 százaléka.

A felmérést a kutatók azt követően készítették, hogy a demokraták virtuális elnökjelölt-állító konvencióján beszédet mondott Hillary Clinton bukott külügyminiszter és vesztes elnökjelölt, továbbá Barack Obama egykori államfő és Kamala Harris alelnök-jelölt.

A Fox News elemzője, Dan Bongino úgy értékelte a Rasmussen-jelentést, hogy a demokraták konvenciójának első három napja nem lelkesítette fel az amerikaiakat, illetve nem a demokraták és Biden iránti rokonszenvüket növelte.

A felmérések szerint a férfiak és a független – tehát egyik pártnak sem elkötelezett – szavazók kezdtek inkább Trumphoz húzni.

Fontos kiemelni, hogy a közlemény-kutató intézetek mindig felülmérik a demokrata jelöltet, és alulmérik a republikánust. Ennek egyik oka, hogy a republikánus szavazók a radikális baloldal támadásaitól tartva sokszor rejtőzködnek. A másik pedig az, hogy a kutató cégek is sokszor elfogultak a baloldal mellett. 

Meg kell jegyezni azt is, hogy az amerikai választási rendszerben nem a szavazatok országos összesítése számít, hanem a megszerzett elektorok száma (ez minden állam esetében megegyezik a kongresszusi tagok számával, az állam összes elektorát pedig - két állam kivételével - az abban az államban győztes jelölt kapja).

Márpedig Trump az ingadozó államokban az utóbbi napokban megközelítette Bident, néhol át is vette a vezetést. A RealClearPolitics összesítése szerint ezekben jobban áll, mint négy éve ugyanekkor.

A demokraták az egyre szorosabb versenyt látva már a nyílt utcai erőszakot is bevetik a remélt választási győzelem érdekében.  Az erőszak alkalmazásának legnyilvánvalóbb jele a radikális baloldal utcai randalírozása a szinte kizárólag demokraták által irányított városokban.

Portlandben a demokrata párti polgármester lakásába is be akart törni a radikális baloldal

A Fox News beszámolója alapján, Portlandban, ahol már több mint két hónapja tartanak a radikális baloldali zavargások, pénteken Ted Wheeler demokrata párti polgármester otthonába akartak behatolni az anarchisták.

A jelenlévő Black Lives Matter és antifa aktivisták az ellen tiltakoztak, hogy Wheeler nem hajlandó csökkenteni a rendőrség költségvetését. Egyelőre nem világos, hogy a polgármester akkor otthon volt-e, vagy sem.

Miután a radikális baloldaliaknak nem sikerült betörniük a polgármester lakásába, a rendőrszakszervezet épülete elé vonultak, ahol gyújtogatni kezdtek. 

Közvetlenül a pénteki megmozdulások előtt Ted Wheeler levelet írt Donald Trumpnak, amiben az ellen tiltakozott, hogy az elnök további szövetségi erőket (Nemzeti Gárda) küldjön Portlandbe, mert szerinte a helyi rendőrség képes garantálni a rendet (annak ellenére, hogy ez az elmúlt két hónapban nem sikerült). Ugyanakkor leszögezte, hogy az erőszaknak semmilyen formájával nem ért egyet.

Néhány órával később Trump a Twitter-oldalán alkalmatlannak minősítette Wheelert, hozzátéve, hogyha a demokrata polgármester nem tud rendet tenni, akkor ezt a szövetségiek fogják megtenni, mert az tűrhetetlen, ami már 100 napja folyik,utalva itt a radikális baloldal randalírozására.

Egy másik tweet-jében kiemelte, hogy miután a Nemzeti Gárda megjelent a zavargások sújtotta Kenoshában, rendet tettek, és már két napja béke van a városban. Szerinte ebből a példából kellene okuljon Portland vezetése is.

Washington lett keleten a radikális baloldali megmozdulások központja

A szövetségi fővárosban már azt megelőzően kiújultak és soha nem látott módon durvultak el a radikális baloldali randalírozások, hogy csütörtökön, a Fehér Házban Trump hivatalosan is elfogadta volna a republikánusok jelöltségét.

A V4NA nemzetközi hírügynökség szerint, még kedden egy washingtoni étterem kültéri részén többnyire fehér BLM-aktivisták kezdtek el zaklatni egy éppen vacsorázó fehér nőt - aki egyébként maga is a tüntőket támogatta - , azt követelve, hogy emelje fel az öklét, mert ha nem akkor rasszista.

Egy másik fővárosi étteremben egy fekete szélsőséges zaklatott egy békés fehér párt.

A helyzet Washingtonban azt követően vált tarthatatlanná, hogy Trump csütörtökön hivatalosan is jelölt lett. A radikális baloldali megmozdulások aznap este a Fehér Ház környékére koncentrálódtak, az épületből éppen távozó alkalmazottakat és politikusokat inzultálták a szélsőségek, köztük Rand Paul republikánus szenátort és a feleségét.

Ugyancsak a fővárosban megtámadták Brandon Straka vállaltan meleg Trump-párti aktivistát és a párját. Straka korábban demokrata és liberális volt, Trump hatására lett republikánus.

Egy Trumpot ábrázoló bábut pedig guillotine alá tettek.

Minneapolisban nem voltak kezelhetetlenek az utóbbi napokban a megmozdulások, azonban a radikális baloldal részéről rasszista incidensre került sor. Egy ázsiai-amerikai újságírót „chink"-nek csúfoltak, ez egy kínaiakra használt rasszista, uszító jellegű szidalmazás.

Egy New Hampshire-ben rendezett kampányeseményen Donald Trump elítélte a radikális baloldali zavarságokat, kiemelve, hogy a baloldali média bagatellizálja a történteket. Bár konkrétan nem említette meg, de érdemes megjegyezni, hogy amikor a baloldali propagandamédia, a CNN tudósított a Kenoshában zajló randalírozásokról, az egyik tudósítójuk azt állította, hogy tüzes (a fiery szót az angolban elsősorban szenvedélyes, heves értelemben használják), de alapvetően békés tüntetések zajlanak. A háttérben pedig égő autók tömegét lehetett látni.