Már több mint háromezer embert kellett kitelepíteni az andalúziai Huelva környékén található falvakból, ahol három napja sikertelenül próbálják megfékezni az erdőtüzet - tájékoztattak a helyi hatóságok vasárnap.

A lángok eddig több mint tízezer hektárnyi területet emésztettek fel a fenyő- és eukaliptusz-erdőkkel borított hegyvidéki területen. A déli tartományban utoljára három évvel ezelőtt volt hasonló nagyságú tűzeset.

Nyári rémálomnak nevezte az erdőtüzet Juanma Moreno, az autonóm andalúz kormány elnöke, aki az oltási munkálatok irányítási helyszínén nyilatkozott az újságíróknak.

Az andalúziai Huelva környékén tomboló erdőtűz augusztus 27-én.Forrás: MTI/AP/Europa Press/A. Perez

Hangsúlyozta, hogy a kitelepítések elővigyázatosságból történtek, lakott települést egyelőre nem fenyegetnek közvetlenül a lángok. A térség nehéz terepviszonya és az időjárási körülmények - a magas hőmérséklet, az alacsony páratartalom és az erős, óránként 50 kilométer sebességet meghaladó széllökések - nehezítik a lángok megfékezését. Az oltási szakemberek ennek ellenére bíznak abban, hogy hétfőre sikerül stabilizálni a tüzet - tette hozzá, türelmet kérve a környéken élőktől.

Vasárnap növelték a tűzoltók létszámát, a földi egységeknél már mintegy 450-en dolgoznak, köztük a katonaság 157 szakembere, továbbá 24 repülőgép és egy helikopter segíti a levegőből a munkát.

Spanyolországban az erdőtüzek szempontjából eddig kedvező volt az idei év, augusztus 16-áig mintegy ötezer kisebb-nagyobb tűzesetet regisztráltak, amik összesen 30 ezer hektárnyi területet érintettek, több mint 30 százalékkal kevesebbet, mint az évtized átlaga.

A mezőgazdasági minisztériumhoz tartozó információs központ adatai szerint ezzel tíz év viszonylatában a hetedik helyre rangsorolható az idei év.

2020-ban eddig hét nagy, azaz 500 hektárt meghaladó erdőtűzzel kellett megküzdeni, a legnagyobb a Kasztília és León tartományban található Lober de Alistében mintegy kétezer hektárt égetett fel.