Ausztria, Csehország és Szlovákia el akarja kerülni a határok lezárását

koronavírus csehország
Védőmaszkot viselő utas a prágai Václav Havel repülőtéren 2020. május 18-án. A koronavírus-járványt miatti kéthónapos kényszerszünet után a mai naptól újra indulnak járatok a cseh fővárosból, de egyelőre csak Amszterdamba, Frankfurtba, Párizsba és Stockholmba.
Vágólapra másolva!
Ausztria, Csehország és Szlovákia el kívánja kerülni a határok lezárását a koronavírus-fertőzöttek számának növekedése ellenére - közölte a három ország házelnöke.
Vágólapra másolva!

Wolfgang Sobotka, az osztrák, Boris Kollár, a szlovák és Radek Vondrácek, a cseh törvényhozás elnöke vasárnap találkozott az alsó-ausztriai Grafenegg kastélyában.

Magyarország a hét végén jelentette be, hogy keddtől korlátozza a külföldiek belépését.

A találkozó után Boris Kollár közölte, hogy megvitatták ezt a kérdést, és

a határok lezárása az utolsó intézkedés, amelyet meg kívánnak hozni

- jelentette a TASR szlovák hírügynökség. Kollár biztosította osztrák tárgyalópartnerét, hogy a szlovák ápolók a jövőben korlátozás nélkül utazhatnak Ausztriába.

Maszkot viselő utas a prágai Václav Havel repülőtéren 2020. május 18-án Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Wolfgang Sobotka nagyra értékelte a három ország együttműködését, és hangsúlyozta, hogy a Covid-19-betegség elleni sikeres harchoz szükség van a rendszeres egyeztetésre.

A fehéroroszországi hatóságok intézkedéseivel kapcsolatban az osztrák házelnök megdöbbenését fejezte ki, és szükségesnek nevezte, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a fehérorosz néppel és a civil társadalommal.