Tízezrek tüntettek ismét vasárnap Minszkben, követelve Aljakszandr Lukasenka lemondását. Kisebb összecsapások is voltak az államfő újraválasztása ellen tüntetők és civil ruhás rendvédelmiek között, akik több tiltakozót őrizetbe akartak venni.

Vasárnap, már a harmadik alkalommal ismét tízezrek vonultak a fehérorosz főváros utcáira az ellenzék felhívására a Béke és Igazságosság elnevezésű tiltakozó menet keretében az AFP francia hírügynökség és helyi sajtóorgánumok becslése szerint. Az EFE hírügynökség szerint több mint százezren voltak.

A rengeteg páncélozott jármű és rohamrendőr felvonultatása ellenére, akik sokak csatlakozását megakadályozták, Minszk belvárosát megtöltötték az emberek, mindenekelőtt az Október tértől a Függetlenség teréig tartó útszakaszon volt nagy a tömeg, és a Minszk hős város emlékműnél is, amit katonák védenek.

A tüntetők az ellenzék vörös-fehér zászlaja alatt vonultak, és "Lukasenkát rabszállítóba", "Takarodj", "Éljen Fehéroroszország" jelszavakat skandáltak.

A rendőrök a tüntetés kezdetén többtucatnyi embert őrizetbe vettek. Később a belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy összesen 125 embert állítottak elő.

A rendőrök ezúttal nem vetettek be könnygázt, sem hanggránátot vagy gumilövedéket, mint a korábbi tüntetéseken.

A TASZSZ orosz hírügynökség tudósítója azt jelentette, hogy az állambiztonsági szolgálat, a KGB székházánál történt összetűzés során a tüntetők kiszabadították az előállítottakat, a civil ruhás rendvédelmiek kénytelenek voltak autóval elhagyni a helyszínt.

A menet résztvevőinek egy része elindult az elnöki rezidenciához. Az ellenzékiek a Telegram üzenetküldő szolgálat csatornáin át arra szólították a Függetlenség tere felé haladó tüntetőket, hogy változtassák meg az útirányt, és vonuljanak át az elnöki rezidenciához, hogy "ajándékot hagyjanak a téren" a 66. születésnapját vasárnap ünneplő Aljakszandr Lukasenka részére - jelentette az Interfax orosz hírügynökség. A rendvédelmi erők megerősítették a rezidencia biztonságát.

Eredetileg a Függetlenség terére tervezték a tömegmegmozdulást, és valószínűleg azért indultak mégis az elnöki rezidenciához, mert a rendvédelmi erők lezárták a tér felé vezető utakat. Az elnöki rezidencia kerítésénél több ezren gyűltek össze, majd a TASZSZ beszámolója szerint a heves eső miatt a tüntetők tömegesen távoztak az elnöki palotától.

Az Interfax jelentése szerint gyalogsági harci járműveket irányítottak Minszk központjába. A katonák páncélozott szállítójárműveken és teherautókon haladtak a városközpont felé. Az elnöki rezidenciához négy páncélozott szállítójármű érkezett - írta helyszíni jelentésében a RIA orosz hírügynökség.

Az elnöki hivatalhoz közel álló Telegram-csatorna közölte, hogy a tüntetés idején Lukasenka a rezidenciában tartózkodott. Megerősítette, hogy az államfő golyóálló mellényben és gépfegyverrel jelent meg a főbejáratnál, helyi idő szerint délután négykor, amikor az arra "kószáló" tömeg az épületnél volt.

A TASZSZ szerint az elnöki rezidenciából kiment a tüntetőkhöz Mikola Latisenok, az elnök egyik tanácsadója. Néhány szót szólt a tüntetőkhöz azt hangoztatva, hogy hisz az elnökválasztás eredményeinek hitelességében, és hogy békés úton kell rendezni a helyzetet. Ekkora azonban már a tömeg nagyrészt szétszéledt az eső miatt.

A TASZSZ tudósítója a helyszínről jelentette, hogy Minszk központjában akadozik a mobiltelefon-szolgáltatás, és már az internet sem működik.  

Az ellenzék Fehéroroszországban az augusztus 9-i vitatott tisztaságú elnökválasztás óta tüntet, amin az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka a hivatalos végeredmény szerint a szavazatok több mint 80 százalékát kapta. A előző két vasárnap mintegy 100 ezer ember vonult ki a minszki utcákra a tüntetési tilalommal és a tüntetők, politikai vezetők és számos média elleni megtorlással dacolva.