Kivégzés: előre eltervezték a Trumpot támogató férfi meggyilkolását a portlandi tüntetésen

Nightly Anti-Police Protests Against Continue In Portland GettyImageRank2 Color Image HORIZONTAL POLITICS
PORTLAND, OR - AUGUST 29: Portland police disperse a crowd after protesters set fire to the Portland Police Association (PPA) building early in the morning on August 29, 2020 in Portland, Oregon. The PPA, a headquarters for the Portland police union, has been a regular target during the 93 days of protests in Portland. Nathan Howard/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Szombat éjszaka lelőttek egy Donald Trump amerikai elnököt támogató férfit Portlandben, a radikális baloldali zavargások alatt. Egyre több részletet tudni erről, a most megjelent felvételek szerint előre megtervezett lehetett a gyilkosság, és már megvan a gyanúsított is, aki azt írta magáról a közösségi oldalán, hogy „100 százalékban antifa" – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. St. Louis-ban pedig meglőttek két rendőrt, egyikük belehalt a sérüléseibe. A halott rendőr egyébként afroamerikai volt. Chicagóban pedig legalább öt embert lőttek le.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, az Oregon állambeli Portlandben a hétvégén összecsaptak a radikális baloldali tüntetők a jobboldaliakkal, és a zavargás közben lelőttek egy fehér férfit, Aaron „Jay" Danielsont, aki Donald Trumpot támogatta.

A légi felvételen mentőorvosok ellátják a meglőtt férfit, az Oregon állambeli Portlandben, 2020. augusztus 29-én. Forrás: MTI/AP/Paula Bronstein

A férfi belehalt a sérülésébe, amin a radikális baloldali aktivisták nem győztek örömködni.

A férfiról kiderült, hogy a ruháján egy Blue Lives Matter jelzést viselt, valamint hogy a Patriot Prayer nevű jobboldali szervezetet támogatta. (A Blue Lives Matter egy rendőröket támogató mozgalom, amelyről az Origo itt írt részletesen.)

A családja megerősítette, hogy az áldozat valóban Aaron „Jay" Danielson. Az amerikai és ennek nyomán a világsajtóban is elsőször Joseph Jay Harrison nevén szerepelt a jobboldali aktivista, de ezt az értesülést már korrigálták.

A meggyilkolt férfiról Donald Trump elnök is megemlékezett a közösségi oldalán.

Új videók is megjelentek a lövöldözésről, amely alapján azt gyanítják, hogy előre eltervezték.

Az egyik videón, bár a lövés nem látszik, az hallatszik, ahogyan egy férfi odakiált egy másiknak, hogy „hé, itt vannak páran". Erre a másik férfi visszakérdez, hogy „épp itt?", majd utána egy harmadik azt mondja: „most veszi elő".

Hogy mire utalhatott az utolsó megszólaló, azt nem lehet tudni pontosan, de ezután eldördültek a lövések.

Később aztán olyan felvételek is megjelentek, ahol már látszik a gyilkosság.

A gyilkossággal jelenleg a radikális baloldali, egyébként fehér Michael Reinoehl-t gyanúsítják, akit júliusban egyszer már letartóztatott a rendőrség, és megvádolták, amiért illegálisan volt nála töltött lőfegyver.

A férfi Instagram-oldalán ráadásul az olvasható, hogy

ő magát „100 százalékban antifának" tartja.

Más amerikai városban is voltak zavargások és gyilkosságok

A Missouri állambeli St. Louis-ban vasárnapra virradóra két rendőrt lőttek meg intézkedés közben, az egyiküket fejbe lőtték, aki néhány óra múlva a kórházban meghalt, a másikat a lábán találták el, az ő állapota stabil.

A halálos áldozat egyébként egy afroamerikai rendőr, akinek családja volt.

Chicagóban, szintén vasárnapra virradóra, a városban több helyen is lövöldözés tört ki, a rendőrség szóvivőjének vasárnapi közleménye szerint

legalább öt halott van, két rendőr pedig megsebesült.

A fővárosban, Washingtonban is voltak megmozdulások, de halottakról vagy sebesültekről egyelőre nem érkeztek hírek.