Donald Trump elnök hétfő este a Fehér Házban sajtótájékoztatót tartott, ahol részletesen beszámolt a radikális baloldali zavargások menetéről, és kifejtette a témával kapcsolatos álláspontját. Elmondta, hogy a demokrata vezetésű amerikai városokban uralkodó erőszakot a rendőrség szerepét becsmérlő, lekicsinylő radikális baloldali politikusok szítják, és megismételte, hogy kedden – a wisconsini demokrata kormányzó ellenállása ellenére – Kenoshába utazik. A Foxnak adott interjújában pedig közölte, hogy a hatóságoknak és nem a támogatóinak a dolga, hogy szembeszálljanak az utcákon a vandálokkal, ugyanakkor csodálatát fejezte ki a támogatói iránt. Közben a Fehér Ház szóvivője, Kayleigh McEnany azzal vádolta Joe Bident, hogy a maisntream részévé tette a Bernie Sanders-féle radikális baloldali agendát.

Donald Trump a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a demokrata kihívója, Joe Biden morális támogatást nyújtott az erőszakba torkolló radikális baloldali megmozdulásokon rendre felbukkanó vandáloknak.

Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Házban, 2020. augusztus 31-én.Forrás: MTI/EPA/Al Drago

Korábban Trump a Twitteren azt írta, hogy Biden sokkal inkább a rendőrséget okolja az erőszakért ahelyett, hogy az anarchistákat, agitátorokat, fosztogatókat tenné felelőssé. Az elnök Biden pittsburghi beszédére reagált, amelyben a demokraták jelöltje – szokásához híven – Trumpot vádolta meg erőszak szításával.

A fehér házi sajtókonferencián Trump elmondta: eddig több mint 200 erőszakos randalírozót tartóztattak le különböző városokban, a belbiztonsági minisztérium és az igazságügyi tárca pedig közös központokat állít fel a baloldali zavargások kivizsgálására. Trump kihangsúlyozta, hogy az anarchiával és az erőszakkal szemben zéró toleranciát kell gyakorolni, a randalírozókat pedig őrizetbe kell venni.

Név szerint bírálta a szövetségi főváros, Washington polgármesterét, a demokrata párti Muriel Bowsert, mert múlt csütörtökön, a republikánusok elnökjelölt-állító konvenciója után vandálok zaklatták a rendezvényről távozó politikusokat, többek között Rand Paul szenátort. Erről az Origo itt számolt be.

Az elnök utalt az oregoni Portlandben vasárnapra virradóra kitört véres összecsapásokra is, amelyek során a radikális baloldali Black Lives Matter mozgalom és az Antifa aktivistái összecsaptak az őt támogató jobboldaliakkal, és – vélhetően előre eltervezett módon – egy antifa lelőtte a Trump-párti Aaron „Jay" Danielsont.

Az elnök hozzátette: az őt támogatók békésen tüntettek, ellentétben a demokratákhoz köthető szélsőségesekkel. Véleménye alapjánPortlandben be kellene vetni a Nemzeti Gárdát, mert ők rendet tudnának csinálni. Sokadszorra megismételte már, hogy ezt felajánlotta a demokrata polgármesternek, de Ted Wheeler ezzel nem akar élni, helyette mindenért Trumpot hibáztatja. A portlandi eseményekről az Origo itt és itt írt.

Trump megerősítette, hogy kedden a wisconsini Kenosha városba látogat, annak ellenére, hogy Wisconsin demokrata kormányzója, Tony Evers arra szólította fel Trumpot, hogy ne utazzon Kenoshába. A demokrata kormányzó szavaira reagálva az elnök azt mondta: a rend azért is állt helyre a városban, mert szövetségi rendfenntartó erők érkeztek a helyiek segítségére. Hozzátette: korábbi tervei ellenére azért nem keresi fel Jacob Blake családtagjait, mert ők ragaszkodtak ahhoz, hogy csakis ügyvéd jelenlétében találkozzanak vele.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, augusztus 23-án, Kenoshában a rendőröket egy családi vita miatt hívták ki Jacob Blake otthonához, a fekete férfi pedig ellenszegült a hatósági intézkedésnek, majd az autójához ment, amiben egy kés volt. A kés miatt lőhették le. Ezt követően zavarságok törtek ki a városban, a hangadó ott is a radikális baloldali BLM volt. Többek között megostromolták a helyi bíróság épületét és amerikai zászlót égettek.

Jacob Blaket jelenleg kórházban ápolják, már túl van az életveszélyen, és állapota stabilizálódott, de a családja szerint deréktól lefelé lebénult. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ideiglenes vagy végleges végtagbénulásról van-e szó.

A Fehér Ház szóvivője is arról beszél, hogy csak a demokrata városban tombol az erőszak

A Fehér Ház szóvivője, Kayleigh McEnany ugyanazon a sajtótájékoztatón – többek között – felsorolta azokat a városokat - Washingtont, New Yorkot, Seattle-t, Portlandet, Minneapolist, Kenoshát -, ahol erőszakba torkolló radikális baloldali megmozdulások folynak, s leszögezte, hogy valamennyi települést demokrata polgármesterek irányítják. „E városok mindegyikében megtapasztalták az anarchiát, az erőszakot és a rombolást nemrégiben" – hangsúlyozta McEnany. A szóvivő egy adott ponton radikális baloldalinak minősítette Joe Bident, mivel a demokrata elnökjelölt a mainstream részévé tette a Bernie Sanders-féle radikális baloldali agendát. Hozzátette: olyan személyek is finanszírozzák Bident, akik azt próbálják megakadályozni, hogy a randalírozó bűnözőket az igazságszolgáltatás felelősségre vonja.

Trump a Foxban: Nem akarom, hogy a támogatóim az utcán szembeszálljanak a demonstrálókkal

Donald Trump elnök hétfőn a Fox News televízió The Ingraham Angle című műsorának a vendége volt.

A műsornak a fő témája természetesen a demokrata vezetésű városokban uralkodó radikális baloldali erőszak volt. Laura Ingraham műsorvezető az ötödik percben megkérdezte Trumptól, akarja-e, hogy a támogatói szembeszálljanak a radikális baloldali randalírozókkal, vagy a bűnüldözői szervekre bízná ezt?

Az amerikai elnök erre azt válaszolta: Nem. Nem akarom. Ez a bűnüldözői szervek feladata, rájuk kell hagyni a munka elvégzését. Ugyanakkor Trump kifejtette, „csodálja a támogatóit, ők fantasztikus, keményen dolgozó emberek, és örömmel tölti el, hogy kiállnak mellette". Később emlékeztetett a portlandi és kenoshai radikális baloldali megmozdulásokra, illetve ezzel párhuzamosan a Chicagóban és New Yorkban zajló erőszakhullámra, amelynek során Chicagóban csak a múlt hétvégén 78 emberre lőttek rá.

A teljes beszélgetés alább tekinthető meg: