Indiában enyhítik a korlátozásokat, miközben nem csökken a fertőzöttek száma

Kolkata, 2020. augusztus 22.
Védőmaszkos árus és vevők egy kolkatai halpiacon 2020. augusztus 22-én. A koronavírus-járvány az Egyesült Államok, Brazília és Mexikó után Indiában követelte a legtöbb halálos áldozatot a világon.
MTI/AP/Bikasz Dasz
Kolkata, 2020. augusztus 22. Védőmaszkos árus és vevők egy kolkatai halpiacon 2020. augusztus 22-én. A koronavírus-járvány az Egyesült Államok, Brazília és Mexikó után Indiában követelte a legtöbb halálos áldozatot a világon. MTI/AP/Bikasz Dasz
Vágólapra másolva!
India több államában is enyhítik a koronavírus terjedésének gátlását célzó korlátozásokat a gazdaság rohamos visszaesése miatt - jelentette kedden az AP hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Indiában a világon a legnagyobbak között van a napi új fertőzöttek száma, és a megerősített esetek már közel 3,7 millióan vannak, miközben

a gazdaság állapotáról szóló legutóbbi, hétfői kormányjelentés 23,9 százalékos visszaesést mutat az április-júniusi negyedévben.

A munkanélküliség ennek következtében rohamosan nő, de erről nincsenek pontos statisztikák.

A szakértők szerint azt már régebben tudni, hogy a járvány szempontjából India a harmadik legrosszabb helyzetben van a világon, de szerintük valószínűleg hamarosan maga mögött hagyja a második helyen álló Brazíliát, és végül az Egyesült Államokat is.

Maszkos árus és vevők egy kolkatai halpiacon 2020. augusztus 22-én Forrás: MTI/AP/Bikasz Dasz

A legtöbb fertőzött a nyugati Mahárástra államban, és négy déli államban van (Ándhra Prades, Tamilnádu, Telangána és Karnátaka). Az országban jelenleg napi csaknem százezer vírusszűrést végeznek, de ez igen kevés az 1,4 milliárdos lakossághoz viszonyítva. Az egészségügyi hatóságok dolgát nehezíti a beérkező adatok hiányossága is.

Az említett államok mellett a legfőbb gócpontok Mumbai óriásvárosban és Újdelhiben, a fővárosban vannak, de a kór már az olyan távoli területeken is megjelent, mint az Andamán- és Nikobár-szigetek, ahol a múlt héten mutatták ki a vírus jelenlétét.