A török hatóságok elfogták és letartóztatták az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet törökországi parancsnokát, Mahmut Özdent - jelentette be kedden Süleyman Soylu török belügyminiszter.

Az Anadolu török állami hírügynökség értesülése szerint a férfit a dél-törökországi Adanában fogta el a terrorelhárítás. A gyanúsítottat onnan Isztambulba szállították, majd megkezdték a kihallgatását.Soylu keddi Twitter-bejegyzésében azt is jelezte, hogy jelentős tervek voltak a férfi birtokában.

A belügyminiszter később újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy Özden Irakból és Szíriából folyamatosan kapta az utasításokat arra vonatkozóan, hogy hozzon létre egy 10-12 fős csoportot, és hajtson végre megmozdulásokat Törökországban.

A férfivel kapcsolatban álló, letartóztatott Iszlám Állam-tagok kihallgatása is zajlik.

Iszlám Állam - IllusztrációForrás: Youtube/Wall Street Journal

A tárcavezető egyúttal arra mutatott rá, hogy bizonyos dolgok összezavarták, miután olyan terveket is találtak, amelyek egyáltalán nem jellemzők az Iszlám Államra.

Az Iszlám Állam dzsihadistái 2015-ben és 2016-ban számos fegyveres támadást és robbantást hajtottak végre Törökországban, amelyek közel 300 halálos áldozatot követeltek.

A szervezet egyik legutóbbi támadása során egy merénylő 2016 szilveszterén 39 embert agyonlőtt egy zsúfolt isztambuli mulatóban.

Törökországban azóta is rendszeresek a terrorszervezet feltételezett tagjai és támogatói elleni razziák.