Rekordszámú új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Izraelben az egészségügyi minisztérium keddi adatközlése szerint. A hétfőn elvégzett 29 586 teszt alapján 2180 új koronavírus-fertőzöttet találtak, az új fertőzöttek száma megdöntötte a járvány tavaszi kitörése óta mért eddigi 2100-as napi rekordot, amelyet július 28-án jegyeztek fel.

Hétfőn járvány halottjainak napi száma is az eddigi legmagasabb volt, 19-en haltak meg. Eddig összesen 946-an haltak meg Izraelben a Covid-19 betegségben, közülük júliusban és augusztusban 619-en.

Nyolcszázkilencven koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 438-an súlyos állapotban vannak, 119 embert lélegeztetőgépre kellett tenni. Továbbra is elsősorban az arabok és az ultraortodoxok lakta településeken jelentős a fertőzöttek száma.

A megbetegedések növekedése mellett nyitották meg az új tanévet,kedden 2,4 millió gyerek számára, akik az iskolákban és a középiskolákban maszkokban, kiscsoportokban, és részben otthonról, számítógépek segítségével fogják tanulmányaikat végezni.

Hosszú vita előzte meg az óvódások, és az iskolát most elkezdők szüleinek jelenlétét az évnyitón. Izraelben hagyományosan az első napokban bekísérhetik, s együtt maradhatnak hosszabb-rövidebb ideig gyerekeikkel a szülők, hogy könnyebb legyen a beszoktatás. Végül az idén is engedélyezték belépésüket az osztálytermekbe hatfős csoportokban és maszkban.

Hétfőn súlyos viták voltak Roni Gamzu koronavírus-biztos és Joáv Galant oktatási miniszter között, mert Galant mindenképp minden településen megnyitotta volna az iskolák kapuit, míg Gamzu ragaszkodott hozzá, hogy a "piros" besorolású településeken helyeken zárva maradjanak az intézmények. Este rendkívüli ülésre hívták össze a koronavírus-kabinetet, az illetékes miniszterek végül Gamzu javára döntöttek.

Gyerekek egy izraeli iskolában szeptember 1-jénForrás: AFP/Jack Guez

Huszonhárom "piros", vagyis erősen fertőzött településen 140 ezer kisdiák számára csak távoktatással kezdődött meg a tanév, mert a szakemberek szerint ezeken a helyeken nagyon nagy a valószínűsége, hogy legalább egy iskolás fertőzött, aki így könnyen átadhatja a teljes közösségeknek a kórt. Több mint 5500 iskolás és tanár van jelenleg házi karanténban, valamint ezren betegek, ők sem kezdhették meg a tanévet a szokásos módon.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 117 241 ember fertőződött meg igazoltan a koronavírussal, jelenleg 20 699 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja.