Megszavazta az új szakértői kormányt kedd éjszaka a tunéziai parlament, ami szakértők szerint reményt adhat arra, hogy véget ér a hónapok óta tartó belpolitikai válság az észak-afrikai országban.

A törvényhozás 134:67 arányban szavazott bizalmat a Hisem Mesisi belügyminiszter vezette kormánynak, amelyet több párt is csak azért támogatott, hogy el lehessen kerülni az előrehozott választásokat.

Hisem Mesisi, Tunézia új miniszterelnökeForrás: AFP/Fethi Belaid

Mesisi kormánya akadémikusokból, köztisztviselőkből, üzletemberekből és különböző szakértőkből áll. Kiemelte, hogy ebben a nehéz helyzetben kompetens személyekre van szüksége az országnak, akik gyorsan és hatékonyan tudják kezelni a felmerülő problémákat. A 46 éves független politikusnak egyszerű többségre, 109 voksra volt szüksége a parlamentben a miniszterelnöki tisztség elnyeréséhez.

Eljesz Fahfah előző kormányfő július közepén mondott le, mindössze öt hónappal az után, hogy hatalomra került. Meg nem nevezett források arról számoltak be, hogy az elnök kérte őt erre, mert a parlamentben egyre hangosabban követelték menesztését vélt összeférhetetlensége miatt, tudniillik állami megbízásokat elnyerő vállalatok részvényese volt. Fahfah tagadta, hogy szabálytalanságot követett volna el.

A 2011. évi "arab tavasz" bölcsőjeként is ismert országban stagnál a gazdaság, süllyed az életszínvonal, és az emberek csalódottak, amit súlyosbít a koronavírus-járvány.