Újabb nagyszabású razziát tartottak Németországban egy nemzetközi pedofil hálózat ügyében. A műveletben ezer rendőr vett részt. Az észak-rajna-vesztfáliai tartományi igazságügyi minisztere elárulta, hogy a nemzetközi hálózatban nem csak felvételeket terjesztettek, de a sok ezer résztvevő meg is tárgyalta a dokumentált eseteket. Bátorították, bíztatták a visszaélésekre készülő társaikat, tapasztalatokat cseréltek és tanácsokat osztottak meg egymással, például arról, hogy milyen nyugtatóval érdemes begyógyszerezni az áldozatokat a szexuális bántalmazás előtt.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi nagyváros rendőrségének és ügyészségének közös tájékoztatóján elmondták, hogy tegnap országszerte 12 tartományban, 60 helyszínen tartottak házkutatást.

Lefoglaltak csaknem 2000 lehetséges bizonyítékot, köztük adathordozókat, okostelefonokat és széfeket.

Az eljárásban 50 embert, 48 férfit és 2 nőt gyanúsítanak gyermekpornográfiának minősülő anyagok birtoklásával és terjesztésével. Az úgynevezett Bergisch Gladbach-i gyermekbántalmazási ügy számos további szereplőjével ellentétben súlyos bűncselekményekkel, például gyermek sérelmére elkövetett szexuális visszaélésekkel nem gyanúsítják őket. Legalábbis egyelőre.  

Harmincezernél több gyanúsított lehet

Ahogy megírtuk, a Köln mellett fekvő városról elnevezett szerteágazó ügy tavaly októberben kezdődött. Kiindulópontja egy családi ház Bergisch Gladbachban, amelynek időközben bíróság elé állított 43 éves tulajdonosa

a vád szerint 79 szexuális bűncselekményt követett el a lánya ellen.

Az áldozat az első eset időpontjában három hónapos volt.

illusztrációForrás: ANP/AFP/Roos Koole

A nyugtató típusa is szóba került a fórumon

Peter Biesenbach észak-rajna-vesztfáliai tartományi igazságügyi miniszter nyomozás előzetes eredményeiről még júniusban tartott tájékoztatóján azt mondta, hogy a mindenekelőtt az online kommunikáció elemzéséből álló munka során harmincezernél is több lehetséges gyanúsítottra bukkantak.

A beszélgetőfórumok és azonnali üzenetküldő szolgáltatások révén összekapcsolódó nemzetközi hálózatban nem csak bűncselekményekről készített felvételeket terjesztenek, a sok ezer résztvevő meg is tárgyalja a dokumentált eseteket, bátorítják, bíztatják visszaélésekre készülő társaikat, tapasztalatokat cserélnek és tanácsokat osztanak meg, például arról, hogy milyen nyugtatóval érdemes begyógyszerezni az áldozatokat a szexuális bántalmazás előtt - fejtette ki a miniszter, megjegyezve, hogy a hálózat kommunikációjáról szóló leiratok igen megrázóak és mélyen felkavaróak.

illusztrációForrás: AFP/Roos Koole

Egyre több az azonosított pedofil

A kölni hatóságok szerdai összesítése szerint eddig 207 gyanúsítottat azonosítottak. Többségük észak-rajna-vesztfáliai.

Több eset már a bírósági szakaszban tart. Az első ítéletet egy 27 éves katona ellen hozták. Tíz év börtönre ítélték, és elrendelték kezelését egy zárt elmegyógyintézetben. A kezelés addig tart, amíg az elítélt már nem veszélyes a társadalomra. A perhez készített szakvélemény szerint ez nagyjából húsz évet vehet igénybe. A férfi négy kisgyermek, köztük lánya és mostohafia ellen követett el bűncselekményeket, legkevesebb harmincat.