Több mint tízezer migránst tartóztattak fel idén a görög hatóságok

migráció, Görögország, Leszbosz
LESBOS, GREECE - MARCH 01: Migrants arrive on an inflatable boat at Thermi at Lesbos island where far-right extremists will later prevent them from disembarking, on March 1, 2020. With a rapid rise in number overnight, more than 76,300 irregular migrants exited Turkey towards Europe as of Sunday morning, the interior minister said. Ayhan Mehmet / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Több mint tízezer illegális bevándorló beutazását akadályozták meg az idén görög hatóságok a tengeren, dacára annak, hogy a török parti őrség kevéssé bizonyult együttműködőnek az utóbbi időben - jelentette ki szerdán Jannisz Plakiotakisz görög hajózási miniszter, akinek tárcája felel a görög parti őrség tevékenységéért is.
Vágólapra másolva!

Hangsúlyozta, hogy március óta 84 százalékkal csökkent az újonnan érkező migránsok száma a tavalyi év azonos időszakához képest. Kiemelte, hogy csak augusztust tekintve a csökkenés 95 százalékos, összehasonlítva 2019 ugyanezen hónapjával.

Migránsokkal teli csónak érkezik Leszbosz szigetére március elsején Forrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Ayhan Mehmet

– jelentette ki sajtótájékoztatóján.

A török parti őrség kísérte a migránsokkal teli csónakot

Mint mondta, mindezt annak dacára sikerült elérni, hogy a török parti őrség nem reagál a görög parti őrség felhívásaira a migránsokkal teli bárkák feltartóztatására. A miniszter egyben azzal vádolta meg a török hatóságokat, hogy

aktív szerepet játszanak azzal, hogy a görög felségvizekig kísérik a menedékkérők hajóit.

– Voltak esetek, amikor a török parti őrség migránsokkal teli csónakokat kísért a határainkhoz (...), próbálva problémákat teremteni – hangsúlyozta Plakiotakisz.

A tárcavezető nem fejtette ki, miként akadályozták meg, hogy a bárkák görög felségvizekre érjenek. Ugyanakkor kijelentette, hogy a parti őrség a nemzetközi joggal összhangban dolgozik.

A Frontex is segíti a görög parti őrséget

Görögország megerősítette határainak védelmét, miután

Ankara migránsok ezreit engedte a közös szárazföldi határhoz márciusban.

Athén leszögezte, hogy joga van megvédeni határait a határsértőkkel szemben.

A görög hatóságokat az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, a Frontex is segíti 13 járőrhajóval, négy repülőgéppel és egy helikopterrel, valamint 650 rendőrrel és 72 járőrkocsival.