Felmentette a bazini székhelyű különleges bíróság csütörtökön a két és fél évvel ezelőtti szlovák újságíró-gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kucner nagyvállalkozót és a gyilkosság megrendelésében közvetítéssel vádolt Alena Zsuzsovát. 

A különleges bíróság szenátusának elnöknője a felmentő ítéletet az elégséges bizonyíték hiányával indokolta. A bazini bíróság ugyanakkor 25 év börtönbüntetésre ítélte Tomas Szabót, aki a vádirat szerint segédkezett a gyilkosság elkövetésében a már áprilisban jogerősen 23 évre ítélet Miroslav Marceknek, illetve egy korábbi gyilkosságot is elkövetett. 
A most kihirdetett ítéletek nem jogerősek. 

A tárgyaláson jelen voltak a meggyilkolt Ján Kuciak szülei is.

Jan Kuciak Jana, az áldozat édesanyja érkezik a bazini jogi akadémia tárgyalótermébe 2020. szeptember 3-ánForrás: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Az oknyomozó újságíró Ján Kuciaknak és barátnőjének a meggyilkolása ügyében indult per fő tárgyalása idén januárban kezdődött. Az ügy öt vádlottja közül elsőként a vád koronatanújával, Andruskó Zoltánnal szemben született ítélet, őt különálló perben, vádalku keretében ítéltek 15 év letöltendő szabadságvesztésre, amiért kifizette a gyilkosságért járó összeget a gyilkosságot végrehajtó és ezt beismerő Marceknak. Az ügy mintegy egy hónapja érkezett a bizonyítási eljárás végéhez, akkor elmondott záróbeszédjeikben a többi vádlott tagadta bűnösségét.

Jozef Kuciak, az áldozat édesapja (k) érkezik a bazini jogi akadémia tárgyalótermébe 2020. szeptember 3-ánForrás: MTI/EPA/Jakub Gavlak

A most felmentett vádlottak záróbeszédjeikben a bizonyítási eljárás hibáira hivatkoztak, valamint kétségbe vonták több tanú - köztük a volt titkosszolgálati vezető és újságíró, Peter Tóth - szavahihetőségét. Akkor a vádlottak arra is rámutattak, hogy a vád koronatanúja többször a sajtó által nyilvánosságra hozott információk tükrében változtatta állításait. A perben eredetileg már augusztus elején ítéletet kellett volna hirdetni, ám nem sokkal a kitűzött időpont előtt a különleges bíróság szenátusának elnöknője, Ruzena Sabová szeptemberre napolta az ítélethozatal időpontját.

A gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kocner szlovák üzletember (b) és ügyvédje a bazini jogi akadémia tárgyalótermében 2020. szeptember 3-ánForrás: MTI/EPA/Jakub Gavlak

A mostani felmentő ítéletre az eddig megszólaló szlovák politikusok többnyire meglepődve, de a bírósági döntést tiszteletben tartva reagáltak.   

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és párját, Martina Kusnírovát 2018. február 21-én brutális kegyetlenséggel gyilkolták meg nagymácsédi otthonukban. 

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és párja, Martina Kusnírova.
A gyilkosságok megrendelésével az ismert szlovák építési vállalkozót, Marián Kocnert vádolták
Forrás: Facebook/ Polícia SR

A gyilkosság közfelháborodást keltett az országban, és sosem látott méretű tüntetéssorozat követte, ami belpolitikai válsághoz vezetett, a kormány több tagja távozott, és lemondott Robert Fico kormányfő is.