Venezuelában kegyelmet kapott 110 ellenzéki fogoly

politics Horizontal Handout picture released by the Venezuelan Presidency showing Venezuela's President Nicolas Maduro speaking during a televised message, at Miraflores Presidential Palace in Caracas on September 2, 2020. - The Venezuelan government of P
Nicolás Maduro
Vágólapra másolva!
Kegyelmet kapott Venezuelában 110 politikai fogoly, és több tucatnyit közülük szabadon engedtek - adta hírül az El Nacional című venezuelai napilap.
Vágólapra másolva!

Az amnesztiában nemcsak börtönben lévő, hanem száműzetésbe menekült ellenzékiek is részesültek.
Nicolás Maduro venezuelai elnök hétfőn harangozta be, hogy kegyelmet kap számos politikai fogoly, amit üdvözölt Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa is.

Nicolás Maduro Forrás: AFP/Jhonn Zerpa

A venezuelai ellenzék azonban úgy értékeli a lépést, hogy azzal Maduro csupán "trükköz", engedékenységével a választói részvételt akarja növelni a december 6-ára tervezett parlamenti választáson, miután az ellenzék részéről mintegy húsz párt előzetesen bejelentette, hogy bojkottálni fogja a sokak által már előre elcsaltnak hangoztatott eseményt.

Maduro ugyanakkor abban bízik, hogy többséghez juthat a törvényhozásban is. Venezuelában a parlament az egyetlen olyan testület, amelyik az ellenzék kezén van, és van egy alkotmányozó gyűlés is, amelyet kizárólag Maduro hívei töltenek meg, és afféle párhuzamos parlamentként működik 2017 júliusa óta. A tényleges parlament lényegében cselekvésképtelen, a legfelsőbb bíróság 2017 óta minden határozatát megsemmisíti, az alkotmányozó gyűlés pedig azonnali hatállyal alkalmazandó rendeleteket ad ki.

Maduro elnöksége alatt a latin-amerikai ország súlyos gazdasági válságba süllyedt, amely miatt mintegy ötmillió lakos hagyta el Venezuelát.