Csütörtök este az FBI és a Marshals Service bűnüldözői lelőtték az ezúttal is fegyvert viselő Michael Forest Reinoehl radikális baloldali antifa aktivistát, aki még múlt szombaton, Portlandben meggyilkolta a Trump-párti Aaron „Jay" Danielsont. Előtte még nyilatkozott a gyilkos, közölve: egyáltalán nem bánja, hogy megölte a hivatalban lévő amerikai elnököt támogató férfit. Közben Biden Kenoshában arról beszélt, hogy szerinte őt (is) lelőnék, ha az adóztatási terveiről értekezne. A demokrata jelölt a különös nyilatkozatára nem adott magyarázatot, ebből arra lehet következtetni, hogy elfelejtette mondanivalóját, ami a demencia egy újabb jele.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, az oregoni Portlandben augusztus 29-én összecsaptak a radikális baloldaliak a jobboldaliakkal, és a zavargás közben lelőttek egy fehér férfit, a 39 éves Aaron „Jay" Danielsont, aki Donald Trumpot támogatta. 

A férfi belehalt a sérülésébe, aminek egyes radikális baloldali aktivisták kifejezetten örültek  Egy fekete nő például „fasisztának" minősítette a halottat.

Az áldozatról kiderült, hogy a ruháján rendőrpárti Blue Lives Matter jelzést viselt, valamint hogy a Patriot Prayer nevű jobboldali szervezetet támogatta. 

A meggyilkolt férfiról Trump elnök is megemlékezett a közösségi oldalán.

Új videók is megjelentek a lövöldözésről, amely alapján azt gyanítják, hogy előre eltervezték.

Az egyik videón, bár a lövés nem látszik, az hallatszik, ahogyan egy férfi odakiált egy másiknak, hogy „hé, itt vannak páran". Erre a másik férfi visszakérdez, hogy „épp itt?", majd utána egy harmadik azt mondja: „most veszi elő". Hogy mire utalhatott az utolsó megszólaló, azt nem lehet tudni pontosan, de ezután eldördültek a lövések. Később aztán olyan felvételek is megjelentek, ahol már látszanak a történtek.

A gyilkossággal jelenleg a radikális baloldali, egyébként fehér Michael Forest Reinoehl-t gyanúsítják. 
A férfi Instagram-oldalán ráadásul az olvasható, hogy ő magát „100 százalékban antifának" tartja. A bejegyzést június 16-án tette közzé.

A Fox News legfrissebb információi alapján Michael Forest Reinoehl-t csütörtök este, a Washington állambeli Lacey nevű kisvárosban, nem túl messze Seattle-től, hatósági intézkedés közben lelőtték az őt üldöző FBI és Marshals Service beosztottjai.

Az Associated Press (AP) hírügynökségnek az Igazságügyi Minisztérium egyik magas rangú tisztviselője megerősítette ezt az értesülést. Hozzátették, hogy a férfi 48 éves volt és radikális baloldali antifa aktivista. 

Pénteki reggeli kommünikéjében a Marshals Service közölte, hogy a portlandi rendőrség elfogató parancsa értelmében vették üldözőbe és lőtték le Michael Forest Reinoehl-t. A hatósági intézkedést azzal indokolták, hogy a gyanúsítottnál fegyver volt, és a korábbi tapasztalatok alapján fennállt annak a veszélye, hogy rájuk fog lőni. Aaron „Jay" Danielson gyilkosa a helyszínen meghalt. 

Csütörtök délelőtt Michael Forest Reinoehl interjút adott a Demokrata Párt éppen aktuális irányvonalát követő, így jelenleg radikális baloldalinak mondható VICE Newsnak.

Donovan Farley újságíró kérdésére válaszolva azt mondta, egyáltalán nem bánja, hogy lelőtte a Trumpot támogató Danielsont, mert szerinte a férfi nem volt ártatlan, és ő csak egy barátjának akart segíteni, aki összetűzésbe keveredett a későbbi áldozattal.  A gyilkos nyilatkozatának némileg ellentmond, hogy a hatóságok szerint Danielson nem volt büntetett előéletű, ellentétben Reinoehllal. Az interjúban még kiemelte, hogy 48 éves és van két gyermeke, véleménye alapján pedig üldözik őt a rendőrök.

A hatóságok közölték a gyilkosról, hogy több zűrös ügye is volt. Május legvégétől rendszeres résztvevője a portlandi radikális baloldali megmozdulásoknak, július 5-én pedig letartóztatta a helyi rendőrség, amiért illegálisan volt nála töltött lőfegyver.  Július 26-án egy szintén radikális baloldali randalírozáson kialakult dulakodás közben szenvedett kisebb sérüléseket.

Forrás: AFP/2020 Getty Images/Nathan Howard

Még augusztus 30-án a Portlandben meggyilkolt férfi egyik barátja, Chandler Pappas jobboldali, rendőrpárti (Blue Lives Matter) aktivista a Common Sense Conservative nevű műsorban azt állította, hogy Danielsont a konzervatív nézetei miatt ölték meg, a baloldali sajtó hazugságaival ellentétben pedig nem volt rasszista vagy idegengyűlölő.  Hozzátette: Portlandben közbiztonsági szempontból óriási problémák vannak. 

Biden megint összezavarodott

Trump példáját követve csütörtökön ellenfele, Joe Biden demokrata elnökjelölt is a wisconsini Kenoshába látogatott, ahol találkozott egy rendőri intézkedés során súlyos sérüléseket szenvedett afroamerikai férfi, Jacob Blake családjával, illetve a helyi, feketékből álló lutheránus gyülekezet vezetőivel.

Biden elmondta a szokásos, már hónapok óta ismételgetett, meglehetősen unalmas beszédét a szerinte létező rendszerszintű rasszizmusról, majd egy retorikai fordulatot véve kijelentette, hogyha beszélne az adóztatással kapcsolatos terveiről, akkor őt (is) lelőnék.

Álláspontját nem részletezte, noha egy kampányban éppen az lenne a lényeg, hogy minél többet tudjunk meg egy jelölt jövőbeni terveiről.  

Számos jel utal arra, hogy Bidenen egyre inkább eluralkodik a demencia, ezért hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb dolgokat produkál a nyilvánosság előtt.

Ez felveti annak a kérdését, hogy a demokrata jelölt egyáltalán alkalmas-e elnöknek. 

Trump ennek kapcsán több alkalommal is „Sleepy Joe"-nak (Álmos Joe-nak) nevezte a demokraták elnökjelöltjét.