Továbbra is gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában, két egymást követő napon döntötte meg a korábbi csúcsot az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek száma, ami már meghaladta a 2800-at. Velük együtt az azonosított fertőzötteké pedig megközelítette a 134 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által szombaton közzétett adatokból.

Az elmúlt napon 2836 új esettel 133 787-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, a halottaké 50 újabb halálos áldozattal 2 811-re emelkedett, miközben eddig 61 649-en gyógyultak meg, közülük előző nap 1036-an. Jelenleg 69 327 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, a számuk 1750-nel nőtt egy nap alatt. Az előző rekordot egy nappal korábban jegyezték fel, akkor 2723-an fertőződtek meg egy nap alatt. Szerdán haltak meg a legtöbben, 54-en. 

Képünk illusztrációForrás: NurPhoto via AFP/Maxym Marusenko

Előző nap a legtöbb új fertőzöttet, 380-at ismét a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből, a második legtöbbet, 315-et pedig az ország második legfertőzöttebb területének számító fővárosból, Kijevből jelentették. A harmadik helyre e tekintetben a nyugati országrészben lévő Ternopil megye került 226 új esettel.
Kijevben az azonosított fertőzöttek száma már elérte a 14 792-őt, az halottaké négy újabb áldozattal 234-re emelkedett.

Az elmúlt napban a legtöbb haláleset, hat az ország legfertőzöttebb régiójában, a nyugat-ukrajnai Lviv megyében történt. Velük együtt az elhunytak száma 440-re, az igazolt fertőzötteké pedig 15 507-re nőtt a megyében.

Kárpátalján a jelenlegi adatok alapján eddig 7988 beteget regisztráltak, közülük 269-en haltak meg és 3489-en győzték le a kórt.

Közben a nyugati országrészben két város, Ternopil és Ivano-Frankivszk helyi vezetői bejelentették szombaton, hogy bíróságon támadják meg városuk vörös zónába sorolását, mert a döntést alkotmányellenesnek tartják. Ternopil polgármestere egyenesen a 1933-as nagy éhínséghez (holodomor) hasonlította a kormány módszerét, kijelentve, hogy a központi vezetés blokád alá akarja vonni és "kiéheztetni" az ukránajkú nyugati régiókat, mint ahogy azt a sztálinizmus idején a kommunisták tették.

Az ország színes - azaz zöld, sárga, narancs és vörös - zónákba besorolását a kormány csütörtökön vizsgálta felül a helyi járványhelyzet, a kórházak leterheltsége, az elvégzett tesztek számát figyelembe véve. Az új szabályozások hétfőtől lépnek életbe. A vörös zónába sorolt településeken, illetve régiókban a legszigorúbb korlátozásokat lépteik hatályba, beleértve az iskolai tanítás szüneteltetését és a tömegközlekedés leállítását.