Az orosz külügyminisztérium arra hívta fel a figyelmet szombaton - reagálva a nyugati országok "ellenséges nyilatkozataira" -, hogy több nyugati ország és NATO-labor foglakozott Novicsok típusú idegméreggel, amellyel német orvosok szerint megmérgezték Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökségek szerint a moszkvai külügyminisztérium arra reagált, hogy pénteken Heiko Maas német és Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter közös állásfoglalásában mély megdöbbenésének adott hangot a Navalnij elleni támadás miatt, amely szerintük súlyosan sérti a demokrácia és pluralizmus alapelveit.

"A következőkre kell emlékeztetnünk azokkal a megfellebbezhetetlen állításokkal kapcsolatban, hogy a nyugaton Novicsoknak nevezett idegbénító mérgező kémiai vegyületeket nálunk fejlesztették ki. Sok éven át e tág kémiai csoportba tartozó vegyületekkel dolgoztak számos nyugati ország és szakosított NATO-struktúrák szakértői - tudatja az orosz külügyminisztérium. Felhívja arra is a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban félszáznál több hivatalos szabadalmat adtak ki a szóban forgó idegméreg harci bevetési technológiáira.

2019. szeptember 29-én Moszkvában készített kép Alekszej Navalnij orosz  politikusrólForrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Alekszej Navalnij Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án, miután ellenzékiekkel tárgyalt és korrupcióellenes leleplező videót forgatott Szibériában, rosszul lett és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. A gép egészségügyi kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol Navalnijt helyi és Moszkvából a helyszínre küldött szakemberek vették kezelésbe, majd augusztus 22-én a hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították tovább. Követői azt állították, hogy a politikust megmérgezték, amit az orosz szakemberek többször visszautasítottak.

A Navalnij szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg vegyifegyver-szakértői kimutatták, hogy az ellenzéki politikust az egykori Szovjetunióban kifejlesztett, Novicsok típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg.

Rendőr és tűzoltóautó a berlini Charité Klinika előtt, miután megérkezett a kórházba Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus 2020. augusztus 22-én.Forrás: MTI/EPA/Alexander Becher

A német kormány szerdán a vizsgálati eredmények alapján úgy fogalmazott, hogy Navalnij mérgezéses támadás áldozata lett hazájában. Berlin egyeztetést kezdett európai uniós, illetve NATO-partnereivel a megfelelő válaszlépésekről. Moszkva a maga részéről kifogásolta, hogy a német fél sem az orosz főügyészség, sem a Navalnijt kezelő orvosok kérésére nem szolgáltatott információt arról, hogy milyen megállapításra jutott.

A Ria Novosztyi a külügyi közleményhez fűzött magyarázatában felhívja a figyelmet arra, hogy az Oroszországban tartalékolt harci mérgező anyagok "utolsó kilogrammját" 2017. szeptember 17-én semmisítették meg. Ezzel Oroszország a megszabott határidőnél korábban fejezte be az 1996 óta folytatott szövetségi programot, teljes mértékben teljesítette a vegyi fegyverek betiltásáról szóló konvencióban vállalt kötelezettségeit, és megszabadult mintegy 40 ezer tonna mérgező anyagtól. Ugyanakkor - teszi hozzá a hírügynökség - az Egyesült Államok jelenleg az egyetlen olyan ország, amely jelentős mennyiségű harci mérgező anyagot birtokol.