Legalább 20 halottja és több tucat súlyos sérültje van a bangladesi mecsetben péntek este történt robbanásnak és tűznek, amelyet feltételezhetően egy szivárgó gázvezeték okozott - közölték rendőrök és kórházi alkalmazottak szombaton.

Az első hírek arról szóltak, hogy egy hétéves kisfiú halt meg, de helyi illetékesek közölték szombaton, hogy az elmúlt órákban még legalább 19 ember halt bele sérüléseibe. Harminchét embert szállítottak kórházba, orvosok szerint többségük testfelületének 60-70 százaléka megégett, 25 sérültnek az állapota válságos.

A halottak között van a mecset imámja is.

A robbanás pénteken, helyi idő szerint este 9 óra körül történt Dakkától mintegy 25 kilométerre délre lévő mecsetnél, nem sokkal az esti ima vége előtt, mielőtt a hívők távoztak. A robbanás után tűz keletkezett.
Ekkor mintegy száz hívő tartózkodott a háromemeletes épületben.

Égési sérüléseket szerzett férfit kezelnek egy dakkai kórházban 2020. szeptember 5-én, az előző napi  bangladesi robbanás után.Forrás: MTI/AP/Abdul Goni

A tűzoltóság szerint feltehetően egy gázvezeték szivárgása miatt történt a szerencsétlenség. A mecset földszinti helyiségeinek az ablakai zárva voltak, ezért ott felgyülemlett a gáz, majd berobbant, amikor bekapcsolták a légkondicionálókat. A mecsetben lévő mind a hat - egyes hírek szerint nyolc - légkondicionáló készülék is felrobbant.

Eltűnt fia fotóját mutatja mobiltelefonján egy asszony egy dakkai kórházban 2020. szeptember 5-én, miután előző nap este robbanás történt, majd tűz keletkezett egy mecsetben a bangladesi főváros közelében.Forrás: MTI/AP/Abdul Goni

A pontos ok kiderítése végett a rendőrség bombaszakértői is megvizsgálják a helyszínt, összegyűjtik a helyszínen található bizonyítékokat. Az eset után a bangladesi kormány arra utasította az állami közműszolgáltatókat, hogy ellenőrizzék a hálózati és légkondicionáló rendszereket minden egyes imahelyen, beleértve az országban található közel 300 ezer mecsetet.