Tüntetés Budapesten

Vágólapra másolva!
Tüntetést szerveztek Budapesten, a hosszú ideje súlyos szakmai gondokkal küzdő Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltása ellen. Azt akarják, hogy minden maradjon változatlan, továbbra is az Ascher Tamás-Máté Gábor kör irányítsa a magyarországi színészképzést. Mint ismert, az új kuratóriumi elnök Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója lett. Ezt nem tudják elfogadni a Színművészeti eddigi vezetői, és mintegy pajzsként maguk előtt tartva a diákokat, tiltakozni kezdtek. A baloldali pártok, Gyurcsány Ferenccel az élen, természetesen támogatják őket. A diákok (és persze az őket mozgató tanárok) politikamentességről beszélnek, folyton-folyvást - mindenesetre Karácsony Gergely főpolgármester is ott állt az élőláncban tüntetni, mint azt párttársa, Tordai Bence egy facebook-videón megmutatta. De MSZP- és Momentum-politikusok is kijöttek tüntetni, feltehetően ők is politikamentesen. Mint többször megírtuk: a tüntetés előzménye, hogy néhány tucat diák a hét elején elbarikádozta az egyetem egyik épületét, és csak azt a tanárt engedik be, akit ők akarnak. Vasárnapra élőláncot terveztek, a Színművészeti környékéről a Parlamentig. Mindezt kis turpissággal próbálták megvalósítani.
Vágólapra másolva!

Élőláncot vagy stafétaszerűséget ígértek, de azért voltak, akik a végéről az elejére mentek, hogy ott bővítsék a sort.

A Mérce nevű internetes oldal közvetítése (fő támogató természetesen Soros György) persze tanulságos volt, gyakran lehetett mosolyogni közben. Például, amikor elmaradhatatlanul tarhálni kezdett a "műsorvezető", vagy amikor hiányolta a készenléti rendőröket a telinek bajosan nevezhető Kossuth téren. Vagy amikor élőlánc-rekordkísérletről beszélt. Meg gigantikus élőláncról... Finoman fogalmazva, ez enyhe túlzás volt. Sajnos, a nevét nem tudjuk a konferansziénak.

A közvetítésen az is látszott, hogy a koronavírus-veszély ellenére több tüntetőn nem volt maszk. Igaz, a távolságtartást (menet közben) készséggel betartották, hiszen így próbáltak a szervezők nagyobb tömeget láttatni.

A staféta. Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Kossuth téren később egy utcazenészeknél látott hangszóró segítségével koncertszerűség kezdődött. Csak remélhetjük, hogy az éneklő hölgy nem a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója. Ellenkező esetben - akaratán kívül is - meglehetősen egyértelműen igazolná a szakma többségének álláspontját: nagy baj van a képzéssel.

Fél hat után néhány perccel egyébként meglehetős összevisszaság van a Kossuth téren, sárgaruhások terelik ide-oda az embereket, közben valamilyen paródiaszámot adott elő a hangosító segítségével egy ismeretlen úr. A szervezők nem voltak elégedettek a produkciójával, egy idő után abbahagyatták vele. Hat körül érte el, úgy tűnik, a zenitjét a rendezvény, a Színművészeti hallgatói önkormányzat vezetőjének a beszédjével. Lényege: minden maradjon úgy, ahogy eddig volt.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnökjelöltje a politikamentesnek nevezett tüntetésen Fotó: Szabó Gábor - Origo

Sokkal fontosabb viszont, hogy kizsarolták Upor László rektorhelyettestől a baloldali holdudvar képviselői, hogy ne kezdődjön el hétfőn a tanév. Most úgy néz ki, hogy legalább egy héttel elhalasztják az első órákat. Mint kiderült, Upor Lászlóék nem értesítették fenntartójukat, a kuratóriumot.