Egy francia tengerparti nudista nyaralóhelyen több diszkót és éttermet bezártak, mert több száz koronavírusos beteget találtak. Cap d'Agde Európa legsajátosabb tengerparti üdülőhelye. Csúcsszezonban több tízezer ember teljesen meztelenül él ott, és egymás előtt szexelnek. Michel Houellebecq világsikerű regénye, az Elemi részecskék tette ismertté a francia társadalom nagy része számára a helyet. Az AFP diszkréten csak naturista kempingnek hívta, de ez nem igaz: túlzás nélkül egy pornófaluról van szó, mutatunk is róla képeket. 

Kiürült a Cap d'Agde-i nudista falu. A Franciaország legnagyobb tengerparti üdülőhelyének számító Agde város részét képező 40 ezer férőhelyes speciális üdülőfaluból szinte pillanatok alatt tűntek el a turisták.

A faluba egyébként külön kell fizetni a belépésért, személyi igazolványt is kérnek, és ha valakinek például az öltözködése nem megfelelő (ezen azt kell érteni, hogy öltözködése inkább „szegényes"), akkor be sem engedik. Itt van Európa egyik legnagyobb libertárius klubja, a „The Glamour" is.

A Montpellier-hez közeli tengerpartnak ezen a részén az elmúlt hetekben abnormális módon megnövekedett a koronavírusos megbetegedések száma, mind az itt lakók, mind az ide látogatók körében. A párcserés üdülőhelyen először 150 koronavírusos beteget találtak augusztus végén, aztán újabb 150-et, később, a kontaktkutatás után kiderült, hogy sokkal többen megfertőződhettek Cap d'Agde-ban.

Összesen 15 bárt kellett bezárni, ezeken a szórakozóhelyeken (valójában szexklubokban) ugyanis nem tartották be a távolságtartásra vonatkozó szabályokat. Ami a szexklubok műfajából adódóan persze nem könnyű, mármint a távolságtartás.

Cap d'AgdeForrás: Origo

Gazdasági szempontból „ez egy nagy csapás a fürdőhelynek és a „szabadosság" kultúrájára épülő mintegy 120 kereskedelmi egységnek" - írja a Le Figaro. „Az egyik ruházati boltom (amin ebben az esetben erotikus ruházati cikkek értendők) a tavalyi év azonos napjához képest a forgalomnak mindösszesen 10%-át produkálta", panaszkodott Philippe Barreau cégtulajdonos, aki egyben a Naturista turizmusért felelős szakmai szövetség elnöke is. Szerinte a közigazgatás vezetői, a prefektus csak feleslegesen cirkuszol, hogy a falura mutogat, mint rossz példára a koronavírus-fertőzés miatt.

Több mint 300 koronavírusos eddig a pornófaluban

Miután a Regionális Egészségügyi Ügynökség legalább 300 koronavírusos fertőzöttet jelzett az üdülőfaluban, mind a francia, mind a nemzetközi sajtó ellepte a naturista falu határát. Azt követően, hogy bezárták az éjszakai mulatókat, az emberek saját lakásukban szerveztek libertinus, párcserés magánesteket. Ugyanis sok gazdag ember Montpellier közelében lakást is vásárolt magának az elmúlt években, hogy akkor is jól szórakozzanak, ha éppen esik az eső vagy hideg van.

"A mostani kontextusban ez a megoldás egy kissé rendezetlennek tűnik" - mondta Jean-Luc, az üdülőfalu egyik lakástulajdonosa. „Voltak olyan intézmények, ahol (a bezárás) jogos volt. Valóban sokan zsúfolódtak össze ezeken a helyeken, de más helyeken nem, nehezen érthető tehát ez az intézkedés" - mondta a Le Figarónak egy pár.

Forrás: Origo

Múlt hét óta ugyanakkor már COVID-tesztelő sátrakat is felállítottak a falu bejárata előtt az egészségügyi hatóságok, ami mindenkire vonatkozik, tehát nemcsak a párcserés vendégeknek, de a helybeliek számára is. Ezt többek között a település polgármestere, Gilles d'Ettore is kritizálta. „Ez stigmatizáció, mert csak „egyfajta" turizmusra mutat rá, aminek van indokoltsága, de ez a turizmus Agde településnek csak egyetlen részét érinti. Egyébként sem tudható, hogy azok, akiknek a tesztje pozitív lett, valóban a faluban élnek-e. Semmi nem akadályozza meg azt, hogy egy másik településről jöjjön ide bárki és teszteltesse magát. Ha Montpellier-ben vagy Párizs központjában végeznénk teszteket, akkor biztosan több pozitív személyt találnánk ott is", így szólt a polgármester helyzetelemzése.

Forrás: Origo

Cap d'Agde a kilencvenes évek végén kapott országos nyilvánosságot, miután megjelent Michel Houellebecq, a jelenleg legnagyobb hatású (egyébként konzervatív), Goncourt-díjas francia író regénye, az Elemi részecskék. A regény egyik legfontosabb része a pornófaluban játszódik, ahol több ezer ember egymás előtt szexel. Meztelenül esznek az éttermekben és úgy is járnak a helyi szórakozóhelyekre. De vásárolni is. A regény megjelenése után kiderült, hogy nem Houellebecq fantáziájáról van szó, hanem a valóságot írta le. Nagy hatású, kivételes fantáziával megírt regényének furcsa mód éppen realista jelenetei játszódtak Cap d'Agde partjainál. (A műből egyébként sikeres, német mozifilm is készült.)

Most a fő kérdés: a francia hatóságok hogyan engedhették, hogy egész nyáron nyitva legyen egy elismerten pornófalunak tartott tengerparti negyed, ahol a hely sajátosságából adódóan sem maszkviselés, sem távolságtartás nem elképzelhető?