Sajtóértesülések szerint ismeretlenek elrabolták hétfőn Minszkben Marija Kalesznyikavát, a fehéroroszországi ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagját. A belügyminisztérium pedig 600-nál több tüntető őrizetbe vételéről számolt be.

A tut.by fehérorosz hírportál egyik olvasójára hivatkozva beszámolt arról, hogy hétfő reggel civil ruhás álarcos emberek betuszkolták Kalesznyikavát egy kisbuszba, amelyen a Szvjaz (összeköttetés, kapcsolat) felirat állt, majd elhajtottak vele. Az esetről beszámoló szemtanú félelmében fotót nem készített erről.

A hírportál szerint Kalesznyikava azóta nem válaszol a telefonhívásokra, a készüléke fogadja a hívásokat, de senki sem veszi fel. A Koordinációs Tanács másik elnökségi tagja, Makszim Znak is megerősítette, hogy nem tud vele kapcsolatba lépni, de elérhetetlen a testület két másik tagja, Anton Rodneknav és Ivan Kravcav is.

Maria Kolesnikova egy ellenzéki tüntetésen augusztus 30-ánForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Marina Serebryakova

A fehérorosz belügyminisztérium közölte, hogy nincs tudomása Kalesznyikava őrizetbe vételéről, és vizsgálja az eltűnésével kapcsolatos sajtóhírek helytállóságát.

A hatóságok korábban büntetőjogi eljárást indította a Koordinációs Tanács több tagja ellen a testület létrehozása miatt. Többet közülük - Kalesznyikavát is - beidézték kihallgatásra, ennek ellenére az ellenzéki testület folytatta munkáját.

Kalesznyikava az államfő, Alekszandr Lukasenko egyik legkeményebb bírálója, és fontos szerepet játszott abban, hogy az augusztus 9-i elnökválasztás után - amelyet az ellenzék szerint elcsalt a hatalom - tömeges tüntetések és sztrájkok kezdődtek az országban. Ő az egyik elnökjelölt, Viktar Babarika kampányfőnöke volt, de Babarika letartóztatása után csatlakozott Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt támogatóihoz. Augusztus 31-én jelentette be, hogy Babarika csapatával új pártot alapít, amely a Koordinációs Tanácstól függetlenül fog működni.

Az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó tüntetés Minszkben augusztus 25-én. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések FehéroroszországbanForrás: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

Szombatra virradóra Lengyelországba menekült Olha Kavalkova, a tanács egyik elnökségi tagja, és a lengyel kormánypalotában tartott sajtótájékoztatót, amelyen azzal indokolta hazája elhagyását, hogy kínozták, és azzal fenyegették, hogy nem engedik ki a börtönből. Kavalkova szerint a rendvédelmi szervek vitték ki őt a börtönből saját autójukon, és onnan a lengyel határig szállították. Hasonlóképpen zsuppolták ki Litvániába közvetlenül az augusztus 9-i elnökválasztás után Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelöltet.

Olha Csemadanava belügyi szóvivő hétfőn arról tájékoztatott, hogy 633 embert vettek őrizetbe a vasárnapi tüntetések idején. Szerte az országban 42 tömegmegmozdulás volt, amelyeken 31 ezer ember vett részt a belügyminisztérium összesítése szerint.