Elraboltak egy fehérorosz ellenzéki vezetőt

Maria Kolesnikova
MINSK, BELARUS - AUGUST 30: Belarusian musician and political activist Maria Kolesnikova is seen in front of the security forces standing guard to block protestors to reach the Presidential Palace as people continue to protest over the presidential election in the capital Minsk, Belarus on August 30, 2020. Thousands of demonstrators massed in central Minsk to demand the resignation of Belarusian President Alexander Lukashenko, the latest in a wave of protests against his disputed re-election. Marina Serebryakova / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Sajtóértesülések szerint ismeretlenek elrabolták hétfőn Minszkben Marija Kalesznyikavát, a fehéroroszországi ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagját. A belügyminisztérium pedig 600-nál több tüntető őrizetbe vételéről számolt be.
Vágólapra másolva!

A tut.by fehérorosz hírportál egyik olvasójára hivatkozva beszámolt arról, hogy hétfő reggel civil ruhás

álarcos emberek betuszkolták Kalesznyikavát egy kisbuszba,

amelyen a Szvjaz (összeköttetés, kapcsolat) felirat állt, majd elhajtottak vele. Az esetről beszámoló szemtanú félelmében fotót nem készített erről.

A hírportál szerint Kalesznyikava azóta nem válaszol a telefonhívásokra, a készüléke fogadja a hívásokat, de senki sem veszi fel. A Koordinációs Tanács másik elnökségi tagja, Makszim Znak is megerősítette, hogy nem tud vele kapcsolatba lépni, de

elérhetetlen a testület két másik tagja, Anton Rodneknav és Ivan Kravcav is.

Maria Kolesnikova egy ellenzéki tüntetésen augusztus 30-án Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Marina Serebryakova

A fehérorosz belügyminisztérium közölte, hogy nincs tudomása Kalesznyikava őrizetbe vételéről,

és vizsgálja az eltűnésével kapcsolatos sajtóhírek helytállóságát.

A hatóságok korábban büntetőjogi eljárást indította a Koordinációs Tanács több tagja ellen a testület létrehozása miatt. Többet közülük - Kalesznyikavát is - beidézték kihallgatásra, ennek ellenére az ellenzéki testület folytatta munkáját.

Kalesznyikava az államfő, Alekszandr Lukasenko egyik legkeményebb bírálója,

és fontos szerepet játszott abban, hogy az augusztus 9-i elnökválasztás után - amelyet az ellenzék szerint elcsalt a hatalom - tömeges tüntetések és sztrájkok kezdődtek az országban. Ő az egyik elnökjelölt, Viktar Babarika kampányfőnöke volt, de Babarika letartóztatása után csatlakozott Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt támogatóihoz. Augusztus 31-én jelentette be, hogy Babarika csapatával új pártot alapít, amely a Koordinációs Tanácstól függetlenül fog működni.

Az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó tüntetés Minszkben augusztus 25-én. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban Forrás: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

Szombatra virradóra Lengyelországba menekült Olha Kavalkova, a tanács egyik elnökségi tagja, és a lengyel kormánypalotában tartott sajtótájékoztatót, amelyen azzal indokolta hazája elhagyását, hogy kínozták, és azzal fenyegették, hogy nem engedik ki a börtönből. Kavalkova szerint a rendvédelmi szervek vitték ki őt a börtönből saját autójukon, és onnan a lengyel határig szállították. Hasonlóképpen zsuppolták ki Litvániába közvetlenül az augusztus 9-i elnökválasztás után Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelöltet.

Olha Csemadanava belügyi szóvivő hétfőn arról tájékoztatott, hogy

633 embert vettek őrizetbe a vasárnapi tüntetések idején.

Szerte az országban 42 tömegmegmozdulás volt, amelyeken 31 ezer ember vett részt a belügyminisztérium összesítése szerint.