Szaúd-Arábia a palesztin kérdés tisztességes és tartós rendezését kívánja, ami az arab békekezdeményezés fő kiindulópontja is volt - jelentette ki Szalmán bin Abdel-Azíz, a szunnita királyság uralkodója Donald Trump amerikai elnökkel vasárnap folytatott telefonbeszélgetésében.

A két vezető az amerikai közvetítéssel az Egyesült Arab Emírségek és Izrael közötti kapcsolatok normalizálásáról szóló egyezség nyomán beszélt egymással.

Szalmán a szaúdi állami hírügynökség szerint azt mondta Trumpnak, hogy nagyra értékeli a béke érdekében tett amerikai erőfeszítéseket, és országa tisztességes és tartós megoldást szeretne látni a palesztin kérdésre  a szunnita királyság által 2002-ben javasolt arab békekezdeményezés alapján. Ennek keretében az arab országok felajánlották a kapcsolataik normalizálását Izraellel, cserében a palesztin kétállami megoldásért és Izrael kivonulásáért az 1967-es háborúban elfoglalt területekről. 

Szaúd-Arábia nem ismeri el Izraelt.  Ugyanakkor Rijád szeptember elején közölte, hogy engedélyezni fogja légtere használatát az Egyesült Arab Emírségek és Izrael közötti légi járatok számára. 

Az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab ország, amelynek Egyiptom és Jordánia után teljes, diplomáciai kapcsolatai lesznek Izraellel.  Jared Kushner, Trump főtanácsadója abban reménykedik, hogy néhány hónapon belül egy további arab ország is rendezi viszonyát a zsidó állammal. Eddig azonban egyetlen másik arab ország sem jelzett ilyen szándékot.

A palesztin vezetés hevesen bírálta Abu-Dzabi lépését, amellyel szerinte elárulta a pánarab álláspontot, miszerint a kapcsolatok normalizálásának feltétele az, hogy Izrael kivonuljon a megszállt területekről, és nyélbe üsse a kétállami megállapodást a palesztinokkal. Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös és Kushner nemrég vitatták meg annak szükségességét, hogy a palesztinoknak és az izraelieknek vissza kell térniük a tárgyalóasztalhoz.