Litvánia szerint Lukasenko kiárusíthatja Fehéroroszország függetlenségét

6323387 03.09.2020 Belarusian President Alexander Lukashenko attends a meeting with Russian Prime Minister Mikhail Mishustin at the Independence Palace in Minsk, Belarus. Mishustin arrived on September 3 for a working visit to the Belarusian capital to ho
Alekszandr Lukasenko, fehérorosz államfő.
Vágólapra másolva!
Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök a küszöbén áll annak, hogy kiárusítsa Fehéroroszország függetlenségét Oroszországnak egy szorosabb integrációról szóló megállapodással - közölte Linas Linkevicius litván külügyminiszter hétfőn.
Vágólapra másolva!

"Oroszország most gyorsan elvégzi azt, amit húsz éve nem tudott megtenni, és ez nagyon aggasztó" - jelentette ki a tárcavezető egy televíziós műsorban. Azt mondta, hogy aligha lehet feltartóztatni az integrációs folyamatot a két korábbi szovjet tagköztársaság között. Hozzátette, hogy Lukasenkónak "sem erkölcsi, sem politikai alapja nincs erre".

Linkevicius szerint a szorosabb kötelék Minszk és Moszkva között orosz csapatok fehéroroszországi állomásoztatásához vezethet. Úgy fogalmazott, hogy ilyen lépésekhez a nép felhatalmazására volna szükség, aminek hiányában további feszültségek várhatóak.

Alekszandr Lukasenko Forrás: AFP/Sputnik/Alexander Astafyev

Vlagyimir Putyin több éve sürgeti az orosz-fehérorosz viszony szorosabbra fűzését egy szövetségi állam keretében. Az orosz elnök augusztusban vetette fel ismét ezt az elképzelését. Lukasenko korábban sorra elvetette ezeket a kezdeményezéseket, és azzal vádolta Moszkvát, hogy be akarja olvasztani az államát.

Fehéroroszországban azonban az augusztus 9-én tartott elnökválasztás óta rendszeresek a hatodszor is hatalomra került Lukasenko elleni tömegtüntetések, és a vezető nyugati szankciókkal is kénytelen szembenézni. Oroszország eddig kiállt szövetségese mellett, aki nemrég bejelentette, hogy a közelgő napokban Moszkvába látogat.