Christian Tybring-Gjedde norvég parlamenti képviselő Nobel-békedíjra jelölte Donald Trump amerikai elnököt az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti békemegállapodásban játszott szerepe miatt - írta a Fox News. 

Nobel-békedíjra jelölte Donald Trumpot egy norvég parlamenti képviselő. Christian Tybring-Gjedde azzal indokolta az ajánlását, hogy az amerikai elnöknek elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy létrejött a békemegállapodás Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között. Tybring-Gjedde egyébként tagja a NATO parlamenti testületének is. 

Donald Trumpot Nobel-békedíjra jelöltékForrás: AFP/Mandel Ngan

Úgy látja, hogy a békemegállapodás a két ország között a Közel-Keletet az együttműködés és a prosperitás régiójává teheti a jövőben. A képviselő magát egyáltalán nem tartja kifejezetten Trump-rajongónak, de szerinte az elmúlt években olyanok kapták a Nobel-békedíjat, akik jóval kevesebbet tettek a világbékéért, mint az amerikai elnök.   

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek az Egyesült Államok közvetítésével augusztus 13-án kötött békét, és megállapodtak arról, hogy diplomáciai kapcsolatot létesítenek egymással. Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely elismeri Izraelt.