Már 10 ezer új fertőzött van egyetlen nap alatt Franciaországban

Franciaország, Párizs, koronavírus, COVID-19
A woman wearing a protective mask is walking her dog and passed pieces of street art such as Mistic, Naoh, Renzc...in Butte aux Cailles area in the 13th district. Paris 2020/04/19.?Une femme portant un masque de protection sort son chien et passe devant des oeuvres de street art de Mistic, Naoh, Renzc.. dans le quartier de la Butte aux Cailles dans le 13eme. Paris 2020/04/19.
Vágólapra másolva!
Csaknem 10 ezer új fertőzöttel ismét megdőlt a koronavírus-járvány regisztrált napi esetszáma Franciaországban - közölte csütörtök este az egészségügyi minisztérium.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 24 órában 9843 koronavírusteszt bizonyult pozitívnak, s az elmúlt egy héten csaknem 50 ezer embernél mutatták ki a koronavírust, miközben több mint egymillió szűrés történt.

A járvány kezdete óta végzett tesztek száma meghaladta a 10 milliót.

A pozitív tesztek aránya napról napra emelkedik, csütörtökön elérte az 5,4 százalékot.

A kórházakban az elmúlt 24 órában 352 betegfelvétel történt, jelenleg 5096 fertőzöttet ápolnak kórházban. Lélegeztetőgépre 54 új beteg került szerda óta, szerdán 71, az azt megelőző napokban nyolcvan új súlyos beteg volt, míg a múlt héten ötven volt a napi átlag. Jelenleg 615 súlyos beteget ápolnak intenzív osztályokon.

Forrás: Hans Lucas via AFP/Franck Renoir / Hans Lucas/Franck Renoir

A járvány tetőzésekor áprilisban több mint 7 ezer súlyos beteg volt lélegeztetőgépen, számuk június 30. óta először emelkedett hatszáz felé.

Az áldozatok száma a járványügyi korlátozások feloldása óta napi húsz körül mozog: az elmúlt 24 órában 19-en vesztették életüket, ezzel 30 813-ra emelkedett a Covid-19 fertőzésben elhunytak száma.

Emmanuel Macron államfő vezetésével pénteken összeül az úgynevezett egészségügyi védelmi tanács, hogy esetleges újabb korlátozó intézkedésekről döntsön a vírus terjedésének megfékezésére.


"A vírus terjedéséhez kell alkalmazkodnunk, muszáj döntéseket hozni, úgy vélem, hogy realistának kell maradnunk, de nem engedhetünk a pániknak" - mondta előzetesen az államfő az Európai Unió déli tagországainak a korzikai Porticcióban rendezett csúcstalálkozóján. "Szeretném, ha a következő heteket tervezhetővé tennénk, miután a vírus intenzíven terjed" - fogalmazott Macron.

Jean-François Delfraissy, a kormány mellett működő tudományos tanács vezetője előző nap azt mondta, hogy a követező tíz napban "nehéz döntéseket kell meghozni". Ennek kapcsán az elnök jelezte, hogy a tudományos tanács dolga "technikai", a döntéseket a politikai vezetők hozzák meg, akik megpróbálnak "a lehető legátláthatóbban és legegyértelműbben" fellépni.

A köztársasági elnök jelezte, hogy a kormány úgy próbálja meg a vírus terjedését megállítani az egészségügyi előírásokkal (kötelező maszkviselés, védőtávolság és kézfertőtlenítés) és megszervezni a társadalom alkalmazkodását, hogy folytatódhasson az oktatás az iskolákban és más betegségek gyógyítása is a kórházakban. A kormány az általános karantént szeretné elkerülni, de sajtóértesülések szerint helyi szinteken, mindenekelőtt az országi déli megyéiben, Marseille-ben és Bordeaux környékén elképzelhető, hogy akár kijárási korlátozásokat is elrendelnek a prefektusok a következő időszakban.