Egyre több vírustagadó jelenik meg a világban, akik veszélyes összeesküvés-ostobaságokkal nehezítik a védekezést, és hozzájárulnak a járvány terjedéséhez. Mindig is voltak persze olyan összeesküvés-hívők, akik a józan észt és a kézzel fogható bizonyítékokat elutasítva szembefordultak a tudományos kutatásokra alapozott tényekkel. Eddig azonban ezek többsége megmaradt az internetes fórumok vagy közösségi csoportok legmélyén, a mostani, a koronavírust vagy a védekezés fontosságát tagadó megnyilvánulások már emberi életeket is veszélyeztetnek.

A vírustagadók legismertebb hazai képviselője a magát folyamatosan doktorként emlegető gyógyszerész végzettségű testépítő-fitneszedző Gődény György, aki YouTube-csatornáján hol a maszkviselés ellen lázított, hol a teszteredményeket vonta kétségbe, hol a COVID-19 veszélyességét. Gődény szeptember 11-re szervezett demonstrációt - nem véletlenül, szeptember 11-e (és az amerikai terrortámadások) az összeesküvés-hívők egyik kedvenc témája. Nagy érdeklődést Magyarországon - szerencsére - a vírustagadás nem vált ki. 

Maszkviselés ellen tiltakozó táblát tart a kezében egy férfi a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások elleni tüntetésen Berlinben 2020. augusztus 29-én. A tüntetést végül a rendőrök feloszlattákForrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

Számos országból érkeztek hírek, miszerint az ottani "covidellenesek" is tüntetést szerveztek, így volt például Horvátországban, Olaszországban, Franciaországban és Németországban is. Mindegyikben az volt a közös, hogy a résztvevők a kormányzati (korlátozónak alig nevezhető) intézkedések ellen gyűltek össze, szerintük ezek "sértik az emberi jogaikat és a szabadságukat". 

Az óvintézkedések nélkül megtartott tüntetések után mindegyik országban jelentősen nőtt a fertőzöttek száma is. 

Rómában például kétezren gyűltek össze az egyik hétvégén, hogy a maszkviselés, a távolságtartási előírások és lehetséges védőoltások ellen tiltakozzanak, miközben többen is "egészségügyi diktatúráról" beszéltek a tömegben. Olaszországban ráadásul már júniusban elkezdett kibontakozni egy úgynevezett "narancsmellényes mozgalom" a francia sárgamellényesek elnevezése nyomán. Ennek a vezetője egy Antonio Pappalardo nevű korábbi rendőr, aki úgy nyilatkozott a járványról, hogy szerinte a járvány nem létezik, totális baromság az egész.

Az olasz ANSA hírügynökségnek azt is fejtegette, hogy szerinte a COVID-19 nem is halálos, csupán a 80 év felettiekre veszélyes. Ezt minden tudományos adat és tapasztalat cáfolja. 

Zágrábban szintén ezrek verődtek össze, hogy a szigorítások ellen, különösen a július közepe óta érvényben lévő kötelező maszkhordás ellen demonstráljanak, hangoztatva, hogy szerintük ezek a jogaikat és a szabadságukat veszélyeztetik. Egyes tüntetők olyan kijelentéseket is tettek, miszerint a "covid egy hazugság, nem vagyunk covidióták".

A koronavírus-járványt tagadók tüntetnek Róma történelmi központjában a fertőzés terjedését akadályozó óvintézkedések ellen 2020. szeptember 5-énForrás: MTI/AP/Gregorio Borgia

Párizsban rendszeresek a tüntetések és zavargások, de a nyáron itt is felerősödtek a vírustagadók. Augusztus 29-én például a kötelező maszkviselés ellen tüntettek több százan, akikhez később csatlakoztak a más miatt egyébként is tiltakozó szélsőbaloldaliak.

Ez idáig a legnagyobb, 38 ezresre becsült tüntetést Berlinben tartották, aminek a végén a hatóságok több mint 300 embert vette őrizetbe
Egy idő után erőszakossá vált az esemény,  miután pár száz szélsőséges megpróbált például erőszakkal bejutni a Reichstagba, a német szövetségi parlament épületébe. 

Hasonló koronavírus- és korlátozásellenes tüntetések zajlottak le korábban Londonban, Zürichben és Bécsben is. Előbbiben augusztus végén nemcsak a vírustagadók, de az 5G- és oltásellenesek is felvonultak többezres létszámban. Béccsel kapcsolatban pedig külön ki kell emelni, hogy nemcsak az utóbbi hetekben jelentek meg az összeesküvés-hívők, hanem már április végén is több százan szegték meg a rendőrségi utasítást, és tiltakozást szerveztek az óvintézkedések ellen.

Meg kell jegyezni, hogy mindegyik tüntetés után nőtt az adott országban vagy városban a fertőzöttek száma. Berlinben például az augusztus eleji demonstráció után a tízszeresére.