Egyre nagyobb veszélyt jelentenek a vírustagadók és a tüntetéseik

Demonstration against corona measures in Berlin Unrest, Conflicts and War MEDICINE AND HEALTH diseases Demonstrations Extremism Corona covid-19 CROWD Ground Protest Skyline CITY BRANDENBURG GATE
koronavírus tüntetés németország berlin
01 August 2020, Berlin: Closely packed and without observing the rules of distance, thousands stand in a rally against the Corona restrictions on the Straße des 17. The initiative "Querdenken 711" has called for the demonstration against corona measures. The motto of the demonstration is "The end of the pandemic - Freedom Day". Photo: Christoph Soeder/dpa
Vágólapra másolva!
Egyre több vírustagadó jelenik meg a világban, akik veszélyes összeesküvés-ostobaságokkal nehezítik a védekezést, és hozzájárulnak a járvány terjedéséhez. Mindig is voltak persze olyan összeesküvés-hívők, akik a józan észt és a kézzel fogható bizonyítékokat elutasítva szembefordultak a tudományos kutatásokra alapozott tényekkel. Eddig azonban ezek többsége megmaradt az internetes fórumok vagy közösségi csoportok legmélyén, a mostani, a koronavírust vagy a védekezés fontosságát tagadó megnyilvánulások már emberi életeket is veszélyeztetnek.
Vágólapra másolva!

A vírustagadók legismertebb hazai képviselője a magát folyamatosan doktorként emlegető gyógyszerész végzettségű testépítő-fitneszedző Gődény György, aki YouTube-csatornáján hol a maszkviselés ellen lázított, hol a teszteredményeket vonta kétségbe, hol a COVID-19 veszélyességét. Gődény szeptember 11-re szervezett demonstrációt - nem véletlenül, szeptember 11-e (és az amerikai terrortámadások) az összeesküvés-hívők egyik kedvenc témája. Nagy érdeklődést Magyarországon - szerencsére - a vírustagadás nem vált ki.

Maszkviselés ellen tiltakozó táblát tart a kezében egy férfi a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások elleni tüntetésen Berlinben 2020. augusztus 29-én. A tüntetést végül a rendőrök feloszlatták Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

Számos országból érkeztek hírek, miszerint az ottani "covidellenesek" is tüntetést szerveztek, így volt például Horvátországban, Olaszországban, Franciaországban és Németországban is. Mindegyikben az volt a közös, hogy a résztvevők a kormányzati (korlátozónak alig nevezhető) intézkedések ellen gyűltek össze, szerintük ezek "sértik az emberi jogaikat és a szabadságukat".

Az óvintézkedések nélkül megtartott tüntetések után mindegyik országban jelentősen nőtt a fertőzöttek száma is.

Rómában például kétezren gyűltek össze az egyik hétvégén, hogy a maszkviselés, a távolságtartási előírások és lehetséges védőoltások ellen tiltakozzanak, miközben többen is "egészségügyi diktatúráról" beszéltek a tömegben. Olaszországban ráadásul már júniusban elkezdett kibontakozni egy úgynevezett "narancsmellényes mozgalom" a francia sárgamellényesek elnevezése nyomán. Ennek a vezetője egy Antonio Pappalardo nevű korábbi rendőr, aki úgy nyilatkozott a járványról, hogy szerinte a járvány nem létezik, totális baromság az egész.

Az olasz ANSA hírügynökségnek azt is fejtegette, hogy szerinte a COVID-19 nem is halálos, csupán a 80 év felettiekre veszélyes. Ezt

minden tudományos adat és tapasztalat cáfolja.

Zágrábban szintén ezrek verődtek össze, hogy a szigorítások ellen, különösen a július közepe óta érvényben lévő kötelező maszkhordás ellen demonstráljanak, hangoztatva, hogy szerintük ezek a jogaikat és a szabadságukat veszélyeztetik. Egyes tüntetők olyan kijelentéseket is tettek, miszerint a "covid egy hazugság, nem vagyunk covidióták".

A koronavírus-járványt tagadók tüntetnek Róma történelmi központjában a fertőzés terjedését akadályozó óvintézkedések ellen 2020. szeptember 5-én Forrás: MTI/AP/Gregorio Borgia

Párizsban rendszeresek a tüntetések és zavargások, de a nyáron itt is felerősödtek a vírustagadók. Augusztus 29-én például a kötelező maszkviselés ellen tüntettek több százan, akikhez később csatlakoztak a más miatt egyébként is tiltakozó szélsőbaloldaliak.

Ez idáig a legnagyobb, 38 ezresre becsült tüntetést Berlinben tartották, aminek a végén a hatóságok több mint 300 embert vette őrizetbe.

Egy idő után erőszakossá vált az esemény,

miután pár száz szélsőséges megpróbált például erőszakkal bejutni a Reichstagba, a német szövetségi parlament épületébe.

Hasonló koronavírus- és korlátozásellenes tüntetések zajlottak le korábban Londonban, Zürichben és Bécsben is. Előbbiben augusztus végén nemcsak a vírustagadók, de az 5G- és oltásellenesek is felvonultak többezres létszámban. Béccsel kapcsolatban pedig külön ki kell emelni, hogy nemcsak az utóbbi hetekben jelentek meg az összeesküvés-hívők, hanem már április végén is több százan szegték meg a rendőrségi utasítást, és tiltakozást szerveztek az óvintézkedések ellen.

Meg kell jegyezni, hogy

mindegyik tüntetés után nőtt az adott országban vagy városban a fertőzöttek száma.

Berlinben például az augusztus eleji demonstráció után a tízszeresére.