Utcai háború Párizsban, illegális techno parti több ezer emberrel Nantes-ban a koronavírus-járvány ellenére - videó

MACRON, Emmanuel
Párizs, 2020. szeptember 12. Rohamrendőrök és egy lángoló autó a francia kormány szociális és adópolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek tüntetésén Párizsban 2020. szeptember 12-én. A sárgamellényes mozgalom 2018 novemberében jött létre Emmanuel Macron francia elnök centralista kormányának szociális és adópolitikája elleni tiltakozásul. MTI/EPA/Julien De Rosa
Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány egyre jobban érinti Franciaországot, a legfőbb járványügyi gócpontban, Párizsban több ezer sárgamellényes és hozzájuk csapódó Antifa-aktivista vonult fel demonstrálni. Noha a rendőrség nem engedélyezte, de nem is oszlatta fel, miután pedig jól láthatóan nem bírtak a tömeggel, bevetették a csendőrséget is, kevés sikerrel. A hatóságok tehetetlensége miatt Párizsban tehát káosz tombol, aminek nagyon negatív hatásai lehetnek a koronavírus-járvány terjedésének szempontjából is. A francia fővárosban a júniusi Adama Traoré-tüntetések, illetve az augusztusi BL-döntő utáni gyújtogatások, majd a koronavírus-tagadó megmozdulások után elszabadult a járvány. Most is erősen fennáll ennek a veszélye. A francia hatóságok tehetetlensége miatt a súlyos felelősségük megkérdőjelezhetetlen.
Vágólapra másolva!

A 2018 novemberében alakult sárgamellényesek mozgalma hosszú szünet után szombatra ismét tüntetésre hívta fel a párizsiakat, dacára az új típusú koronavírus okozta világjárványnak, amely egyre súlyosabban érinti Franciaországot, és az azon belül is gócpontnak számító fővárost.

Szombat reggel az AFP francia hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő rendőrségi forrás azt nyilatkozta, hogy

A rendőrség egyáltalán nem ura a helyzetnek, a Radio France Internationale (RFI) szerint Párizs rendőrfőkapitánya, Didier Lallement közölte, hogy

amely a Champs-Elysées sugárutat, az államfői hivatalt, az Elysée-palotát és a francia Nemzetgyűlés székhelyét, a Bourbon-palotát is érintené.

A szóbeli tiltást leszámítva azonban semmit sem tettek a rendőrök, a Le Figaro helyszíni beszámolója alapján egy több száz fős tiltakozó tömeg délelőtt 10 óra környékén már meg is jelent a Bourse környékén, ahol egy Jean-Marie Bigard nevű humorista kezdett el szónokolni. Mivel nem találták elég radikálisnak, megtámadták, a humorista pedig elmenekült.

A tüntetők közül sokan Macron-ellenes plakátokat hoztak magukkal.

A fényképek és videofelvételek alapján a tömeg jelentős része nem visel védőmaszkot, a társadalmi távolságtartási szabályokat pedig senki sem tartja be, ami járványügyi szempontból különösen veszélyes lehet egy olyan országban, amely (Macron által is elismerten) tavasszal elkésett a védekezéssel, és ahol több mint 30 ezer ember meghalt koronavírusban. Az elmúlt napokban egyébként közel 10 ezerrel nőtt naponta a fertőzöttek száma.

A sárgamellényesek informális vezérének számító Jérôme Rodrigues rövid interjút adott a hírügynökségeknek a megmozdulás céljairól, de

inkább általánosságokról beszélt, mint a hatalmasokkal szembeni ellenállás fontossága és a társadalom akaratának a figyelembevétele.

Forrás: AFP/Alain Jocard

A sárgamellényesek tüntetése egyébként azért különösen veszélyes, mert mindig közéjük keverednek radikális baloldali tüntetők, az Antifa mozgalom fekete ruhás aktivistái, és ők kukákat gyújtanak fel, autókat, járókelőket vernek, és több üzletet, éttermet is felgyújtottak. És gyakran fosztogatnak is.

(Nem mellékesen Jérôme Rodrigues volt az, akinek 2019 januárjában egy gumilövedékkel súlyosan megsebesítették a szemét. Az első híradások szerint kilőtték a szemét, de aztán kiderült, hogy a szemét a gyors orvosi beavatkozás megmentette.)

A párizsi rendőrök most még csak kísérletet sem tesznek rá, hogy feloszlassák a nem engedélyezett, magyarán illegális tüntetést,

ehelyett csak olyan személyeket emelnek ki a tömegből és tartóztatnak le, akik jól láthatóan szúró-vágó eszközökkel rendelkeznek. Első körben 68 ilyen személyt tartóztattak le, később a számuk 154-re nőtt.

Csavarhúzókat, jégcsákányokat, drótvágókat, késeket, illetve íjakat foglaltak le tőlük.

Közben jól láthatóan nő a tömeg, kora délutánra már több ezren lehetnek, de a rendőrség még mindig csak azt próbálja megakadályozni, hogy a mellékutcákról bejussanak a Champs-Elysées-re. Ennek érdekében könnygázt is alkalmaztak. Több helyen kukákat, autókat gyújtogattak.

Forrás: Hans Lucas via AFP/Estelle Ruiz / Hans Lucas/Estelle Ruiz

A tömegben most is megjelent a radikális baloldali antifa, amelynek aktivistái rendőrellenes jelszavakat skandáltak,

egy részük pedig fekete símaszkkal takarta el az arcát, hogy ne lehessen őket felismerni.

Az antifák egy csoportja barikádok emelése által lezárta a Diadalív közelében található Wagram sugárutat.

A rendőrség felszólította őket a távozásra, de persze azok nem mennek sehova, továbbra is blokád alatt tartják a sugárutat.

Mivel a rendőrség nem bírt a tömeggel, a csendőrséget is kivezényelték, őket azonban üvegekkel dobálták meg a békésnek kicsit sem nevezhető tüntetők.

A demonstrálók közül többen autókat rongáltak meg,

amit a tulajdonosok próbáltak megakadályozni, mivel rendőröket vagy csendőröket a közelben nem lehetett látni.

A tüntetés jelenleg is tart.

A mostani megmozdulások miatt

fennáll annak a veszélye, hogy a koronavírus még az eddigieknél is jobban fog terjedni,

hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy

tömegdemonstrációk után új fertőzési gócpontok alakulnak ki.

Forrás: Hans Lucas via AFP/Estelle Ruiz / Hans Lucas/Estelle Ruiz

Ahogy arról az Origo is beszámolt, Franciaországban a járvány alatt először június elején alakultak ki jelentős tömegmegmozdulások. Még 2016 júliusában rendőri intézkedés közben meghalt egy Adama Traoré nevű, sokszorosan büntetett előéletű mali migráns, aki szívbeteg volt és drogok hatása alatt állt.

Június 2-án, a családja által rendelt nem hivatalos vizsgálat viszont azt állította, hogy a rendőri intézkedés miatt halt meg.

Már aznap

a radikális baloldali Adama Bizottság az amerikai George Floyd ügyéhez hasonlította Adama Traoré halálát, és tömegzavargásokat robbantott ki.

Dacára a járványhelyzetnek, akkor

több mint 20 ezren vonultak utcára, a muszlim bevándorlók mellett francia radikális baloldaliak is.

Az Adama Traoré-féle demonstrációk nagyjából egy hónapon át tartottak, ami alatt jelentősen nőtt a fertőzöttek száma. A később több tízezresre nőtt, gyakran erőszakos megmozdulások összeértek az önkormányzati választások második fordulója miatt rendezett tüntetésekkel is.

Szintén megírtuk, hogy augusztus 23-án a BL-döntőn a Paris Saint-Germain kikapott a Bayern Münchentől, emiatt Párizsban,

elsősorban a migráns hátterűek vonultak utcára, (örömükben, hogy kikapott egy francia sztárcsapat) randalíroztak, annak ellenére, hogy a helyi hatóságok ezt megtiltották.

Augusztus 30-án, Párizsban a járványügyi szabályok betartása és a maszkviselés ellen több tízezer ember demonstrált.

Mivel a résztvevők nem hittek a koronavírusban, és kifejezetten a maszkviselés ellen vonultak utcára, így maszkot sem hordtak,

akárcsak a BL-döntő utáni randalírozások során.

Nem sokkal ezelőtt derült ki, hogy illegális techno (rave) partit tartottak Nantes-ban. Több ezren vettek részt, természetesen semmilyen szabályt nem tartottak be, amire a koronavírus-járvány idején szükség lenne. A rendőrség semmit nem csinált.

Közben a fertőzöttek száma a tüntetések kezdetétől, a június 2-i 151 ezerről szeptember 11-re 363 ezer fölé emelkedett, az aktív esetek száma 53 600-ról 243 400-ra. A regisztrált új esetek száma pedig a napi 3500 körüliről 9 ezer fölé nőtt, de csütörtökön például 9843 új fertőzést diagnosztizáltak, ami negatív rekordnak számít. Pénteken is hasonlóan magas volt az új fertőzöttek száma.