Minszkben vasárnap, az Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök vitatott újraválasztása ellen tüntetőkkel szemben nagy erőkkel vonult fel a rendőrség és a hadsereg.

A fehérorosz belügyminisztérium tájékoztatása szerint megkezdték a hatóságilag nem engedélyezett tiltakozó akció résztvevőinek őrizetbe vételét. Olha Csemodanova belügyi szóvivő szerint

eddig mintegy 250 embert állítottak elő.

A megmozduláson több tízezren vesznek részt. A minszki Függetlenség terét biztonságiak fogták közre és fémrácsokkal kerítették el. Az aluljárókat is lezárták. A város központjában található Köztársasági Palota épületénél rendőrségi alakultok vonultak fel. Egyenruhás biztonságiak itt is fémrácsokat és szögesdrót akadályokat állítottak fel. A mellékutcákban fogolyszállító autóbuszok és további rendvédelmi erők várakoznak.

Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök csalással győzött.Forrás: MTI/EPA

A kormányellenes tüntetők ezúttal a "Hősök menetére" szólítottak fel, amely részben a hatósági őrizetben lévő Marija Kalesznyikava ellenzéki aktivistának, a Koordinációs Tanács elnökségi tagjának szólt.

Szombaton több száz nő vonult utcára Minszkben Lukasenko lemondását követelve.

A biztonsági erők 114 tüntetőt őrizetbe vettek a belügyminisztérium vasárnapi közlése szerint. Nyolcvanheten közülük börtönbe kerültek.

Rendőrök és az elnökválasztás eredménye elleni tüntetők Minszkben 2020. szeptember 13-án.Forrás: MTI/EPA/-

Vasárnap "Az egységes Fehéroroszországért" néven autóstüntetést tartottak Lukasenko hívei a fehérorosz fővárosban - közölte a BelTA fehérorosz állami hírügynökség.

Veniamin (Tupeka), a fehérorosz ortodox egyház új vezetője szerint az egyház semleges álláspontra fog helyezkedni a belpolitikai válságban. Az új minszki és zaszlavi metropolita az RT orosz állami televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az egyháznak "semlegesnek kell lennie és a felek közti kibékülést kell szolgálnia".

Veniamin metropolita egyben a belpolitikai válság során elkövetett hibák jóvátételét szorgalmazta, bár nem pontosította mit ért ez alatt. Az egyházvezető mindemellett hangsúlyozta Fehéroroszország és Oroszország összefonódását.  Népeink nagyon közel állnak - mondta afehérorosz ortodox egyház vezetője.

A szovjet tagköztársaságok szétválása szerinte főként politikai okokból és külső hatásra történt. Úgy fogalmazott, hogy hiányzott a korábbi nemzedékek bölcsessége ahhoz, hogy elejét tudták volna venni ennek a felbomlásnak.

Rendőrök őrizetbe veszik az elnökválasztás eredménye elleni tüntetők egyikét Minszkben 2020. szeptember 13-án.Forrás: MTI/EPA/-

Bírálói szerint a fehérorosz ortodox egyház vezetése hetek óta nem szólalt fel a karhatalom túlkapásai ellen.

Augusztus 25-én az orosz ortodox egyház szinódusa felmentette hivatalából a fehérorosz ortodox egyház vezetőjét, Pavel (Ponomarjov) minszki és zaszlavi metropolitát, akinek helyére Veniamin (Tupeka) bariszavi és maringorszki püspököt nevezték ki. A Vesztyi orosz hírportál szerint

Pavel korábban azzal a kéréssel fordult Lukasenkóhoz, hogy fékezze meg az újraválasztása miatt kibontakozott tüntetések résztvevőivel szemben alkalmazott hatósági erőszakot.

Minszk, 2020. szeptember 13. Rendőrök őrizetbe vesznek egy, az elnökválasztás eredménye ellen tüntető férfit.Forrás: MTI/EPA/-

Az Interfax orosz hírügynökség a moszkvai védelmi minisztériumra hivatkozva közölte, hogy a Szláv Testvériség fedőnevű hadgyakorlat keretében szeptember 14-től 25-ig mintegy háromszáz orosz katona és hetven harcjármű vesz részt Fehéroroszország területén. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint egy orosz ejtőernyős alakulat lesz ott a manőveren.