Tovább erősödik a járvány egész Európában

Coronavirus In Paris Coronavirus In Paris TOURIST TOURISM EIFFEL TOWER people ECONOMY france MEDICINE AND HEALTH PROTECTIVE MASK Mehdi Taamallah NurPhoto Paris Tourists person clothing SKY footwear MAN outdoor ground JEANS BUILDING Medium Group Of People
Tourists wearing a protective mask walk a front the Eiffel Tower a in Paris, France on August 27, 2020. (Photo by Mehdi Taamallah/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Franciaországban sosem regisztráltak ennyi új fertőzöttet, mint most, Szlovéniában egymást követő két napon is száz fölé emelkedett az új fertőzöttek száma, Bosznia-Hercegovinában újrafertőződött egy gyógyult beteg, az osztrák kancellár pedig drámai üzenetet küldött az embereknek. Egész Európát elérte a járvány második hulláma.
Vágólapra másolva!

Ukrajna

Továbbra sem lassul a koronavírus-járvány terjedése, amit jól mutat, hogy vasárnapra csaknem 2476 új beteget regisztráltak az országban. Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) adatai szerint ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma 154 335. A számokat egyébként az egészségügyi minisztérium is megerősítette.

A hatóságok tegnapról mára 30 új halálesetet regisztráltak, ezzel 3178-ra nőtt a számuk. A keleti országban jelenleg már 82 264 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1899-cel nőtt egy nap alatt. A járvány intenzitását jól jelzi, hogy

a legtöbb új fertőzöttet (3144) két nappal korábban, csütörtökön, az egy nap alatt meghalt legtöbb beteget (72) pedig pénteken jegyezték.

Arányait tekintve a legtöbb új beteget (310) a fővárosban, Kijevben, a második legtöbb új beteget (225) a nyugat-ukrajnai Ternopil megyében, a harmadik legtöbbet pedig a kelet-ukrajnai Harkiv megyében regisztálták a hatóságok.

Kárpátalján is gyorsan terjed a kór: eddig 8625 fertőzöttet azonosítottak, a halottak száma eggyel, 283-ra nőtt.

Horvátország, Szlovénia

Nem mérséklődött jelentősen a koronavírus terjedése Horvátországban és Szlovéniában - derült ki a vasárnap közzétett jelentésekből.

A horvát válságstáb adatai szerint vasárnapra 165-tel nőtt az azonosított fertőzöttek száma, ezzel összesen már 13 533 megbetegedést jegyeztek fel a hatóságok. Ez ugyan csökkentést jelent a szombati számhoz képest, azonban továbbra sem lehet drasztikus csökkenésről beszélni.

Szombaton ugyanis 261 új megbetegedésről és egy halálesetről számolt be a válságstáb. Ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 224-re nőtt Horvátországban. A hivatalos adatok szerint a betegek közül 309-en vannak kórházban, közülük 22-en lélegeztetőgépre kapcsolva.

A járványügyi szakemberek egyébként aggódnak a kórházi ellátásra szoruló betegek számának növekedése miatt.

A legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban (41) és Split-Dalmát megyében (21) jegyezték fel.

Horvátországban továbbra sem mérséklődött a járvány terjedésének üteme Forrás: AFP/Denis Lovrovic

A szomszédos Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint 99-cel 3702-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Szombaton még 105 új esetről számoltak be, az is igaz, hogy kevesebb tesztet végeztek, mint egy nappal korábban. Azt, hogy a vírus minden eddiginél jobban jelen van az országban, jól mutatja, hogy

egymást követő két napon is száz fölé emelkedett az új megbetegedések száma.

A járvány kezdete óta erre nem volt példa, abszolút rekordnak számít a kétmillió főt számláló országban. Az ugyanakkor igaz, hogy egy hete nem történt új haláleset, így a járvány eddigi halálos áldozatainak száma 135 maradt. A diagnosztizált betegek közül 31-en vannak kórházban, közülük hatot ápolnak intenzív osztályon. A legtöbb fertőzöttet Mariborban (19) regisztrálták, a sorban a főváros, Ljubljana (18) következik.

Oroszország

Továbbra sem megy 5000 alá a napi fertőzöttek száma Oroszországban: az elmúlt nap alatt 5449 új esetet jegyeztek fel, amivel 1 062 811-re emelkedett a számuk. Az Egyesült Államok (6 683 620), India (4 754 356) és Brazília (4 315 858) után a negyedik helyen áll a megbetegedések számát tekintve. A halálesetek száma 94-gyel 18 578-ra, a gyógyultaké pedig 2690-nel 876 225-re emelkedett vasárnapra.

Jelenleg mintegy 217 400 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt koronavírus-fertőzés gyanújával.

Ausztria

"Különösen drámai a helyzet Bécsben" - szokatlan hangvételű felhívással fordult az emberekhez Sebastian Kurz osztrák kancellár, aki azért emelte ki a fővárost, mert az új megbetegedések közül minden másodikat itt észlelnek.

Azt kérte az osztrákoktól, hogy tartsanak be minden intézkedést, korlátozzák a minimumra a társas érintkezést, viseljenek szájat és orrot eltakaró maszkot, és mindenhol tartsák meg egymástól a szükséges távolságot. Ugyanakkor azt is írta, bízik benne, hogy jövő nyárra minden visszatérhet a rendes kerékvágásba, de addig mindenkinek nehéz lesz az ősz és a tél. Egyúttal fegyelmezettséget kért a kancellár, szerinte legalább annyira kell összpontosítani, mint tavasszal. Kurz értékelése szerint megérkezett a járvány második hulláma Ausztriába. Ezt látszik alátámasztani, hogy

az elmúlt időszakban napról napra emelkedett az új fertőzöttek száma, szombaton már 850 volt, és nem kizárt, hogy hamarosan eléri a napi ezret.

Sebastian Kurz osztrák kancellár drámai felhívással fordult az osztrákokhoz Forrás: MTI/EPA/Florian Wieser

Csehország

Sosem regisztráltak még ilyen sok új fertőzöttet Csehországban, mint tegnap. Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint szombaton 1541 megbetegedést mutattak ki, majdnem százzal többet az eddigi legmagasabb, pénteken regisztrált esetszámnál.

Sokat mondó, hogy számuk annak ellenére emelkedett, hogy a munkaszüneti napokon általában jóval kevesebb tesztet végeznek, mint a munkanapokon. Egy munkaszüneti napon eddig a legmagasabb esetszám 507 volt, ezt most több mint ezerrel lépték túl. Szintén a helyzet súlyosságát mutatja, hogy

az új fertőzöttek napi száma először kedden haladta meg az ezret, akiknek száma azóta folyamatosan emelkedik.

A koronavírus-járvány országszerte egyre gyorsuló ütemben, látványosan terjed, ezért a szaktárca pénteken felülvizsgálta az úgynevezett szemaforrendszert, amelyben színekkel (piros, narancssárga, zöld) jelölik a járványhelyzetet az egyes régiókban. Éppen ezért a cseh kormány több intézkedést is hozott az elmúlt időszakban a járvány megfékezése érdekében:

  • csütörtöktől a zárt tereken mindenhol kötelező a védőmaszkok viselete. Ez annyiban jelent újítást, hogy a maszkokat eddig csak a tömegközlekedési eszközökön, az egészségügyi intézményekben és a hivatalokban volt kötelező viselni;
  • a szórakozóhelyeket és a bárokat ezentúl éjfélkor be kell zárni a narancssárga régiókban;
  • a leginkább veszélyeztetett 60 év felettieknek az állam ingyen légzésvédőt (FFP2) és öt arcmaszkot küld. A belügyminisztérium közölte, hogy a küldeményeket a posta a jövő héten szállítja ki.

Az egyre romló járványhelyzetre való tekintettel péntekig 11 ország (köztük Belgium, Dánia, Svájc, Írország) korlátozta a cseh állampolgárok beutazását, vagy friss negatív koronavírusteszttől tette függővé. Több ország (köztük Szlovákia) pedig jelezte, hogy mérlegelik a csehek beutazásának valamiféle korlátozását, szabályozását.

Bosznia-Hercegovina

Bosznia-Hercegovinában először vettek nyilvántartásba olyan személyt, aki a gyógyulás után ismét megfertőződött koronavírussal. Az orvosok felhívták a figyelmet arra, hogy a most regisztrált betegek csak néhány hónapja gyógyultak fel. Ez pedig azt jelenti, hogy

a fertőzést rövid időn belül is el lehet kapni ismét.

Franciaország

Szintén rekordot jelentettek Franciaországban, ahol egy nap alatt több mint tízezer, 10 561 új fertőzöttet regisztráltak. Ez volt az első alkalom, amikor az esetek száma meghaladta a tízezret. A korábbi legmagasabb napi esetszámot (9843), két nappal korábban, csütörtökön mérték. Ebből pedig az következik, hogy

a koronavírus-járvány újraéledt Franciaországban.

Franciaországban a járvány kezdete óta 30 910-en haltak meg a fertőzésben, az elmúlt 24 órában 17-en.