Lesújtó véleményt fogalmazott meg Osnat Mark, az izraeli Likud parlamenti képviselője a baloldal tiszaújvárosi-szerencsi jelöltjéről és a magyar baloldalról vasárnapi posztjában. Mint ismert, a jobbikos Bíró László korábban "Judapestnek" nevezte Budapestet és "tetűcsúszdások" kifejezéssel illette a magyar zsidó embereket.

Az izraeli politikus szerint miközben az izraeli baloldal a Likudot képmutató módon a fasisztákkal való szövetkezéssel vádolja, európai baloldali barátai egy nyíltan antiszemita jelölt mögött sorakoznak fel.

"Emlékeztek arra, hogy Tamar Zandberg korábban azt mondta, ′′a Likud nácik barátja"? Most itt vannak Tamar Zandberg magyar barátai, akik egy neonáci párthoz tartozó, határozottan antiszemita jelöltet támogatnak" - fogalmazott Osnat Mark, aki a Jobbikot antiszemita és neonáci pártnak tartja.

Szerinte Zandbergék hozzáállása a baloldali képmutatást testesíti meg, hiszen miközben folyamatosan antiszemitizmust kiáltanak, olyan pártokkal működnek együtt, akik egy antiszemita jelöltet támogatnak. 

Mint ismert, a tiszaújvárosi-szerencsi időközi választáson a Párbeszéd, az MSZP, a DK, a Momentum és az LMP jelöltjeként induló Bíró László korábban vállalhatatlan antiszemita megjegyzéseket tett.

A szerencsi és környékbeli szállodákban lakó izraeli, oroszországi, lengyelországi (általa vélelmezetten) zsidó turistákról azt írta Facebook-oldalára, hogy "a kutyám majd megveszik, amikor a »tetűcsúszdások« elmennek a ház előtt. Dolgoznak barátaim a szállodaiparban, elmondják, mi a helyzet".  Egy másik bejegyzésben pedig arról értekezett, hogy "kikapcsolták a zsidó uzsora-banktőkét a gazdaságból, megszüntették a háborús jóvátételként eufeminizált kozmopolita rablás kifizetését".

Máskor pedig Judapestnek nevezte a magyar fővárost. "A Szent Koronára letett eskü meg smafu. Mifelénk két új alapszervezet is alakult, engem ez jobban érdekel, mint Judapest - fogalmazott. 

Nem zavarja Gyurcsányékat a judapestezés

A baloldali pártok és politikusok antiszemita megnyilvánulásai ellenére kitartanak a jobbikos politikus indulása mellett.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke védelmébe vette szövetségesét a hétfői Egyenes Beszédben. Úgy fogalmazott, vannak kételyek benne, hallja a megjegyzéseket, kritikákat. "Iszonyatos mondatokat mondott korábban Bíró László" – értékelte a judapestező - tetűcsúszdázó ellenzéki jelölt korábbi kijelentéseit.

"Ha a mostani Jobbik szembefordult önmagával, Bíró bocsánatot kért, szerinte elfogadható módon, az a kérdés, hogy hajlandó-e a vitatható múlt miatt a reményteljes jövőt feláldozni" - mondta a DK elnöke, és leszögezte, ő viszont nem akarja feláldozni a jövőt.

Szerinte a Jobbik kell az ellenzéki szövetségbe. "Ilyen gondolatok és mondatok a jövőben nem hangozhatnak el, de most nyelni kell egyet" - tette hozzá.