Szigorú korlátozások Bordeaux-ban a súlyos járványhelyzet miatt

koronavírus Bordeaux
Pedestrians wearing protective face masks due to the Covid-19 disease caused by the new coronavirus walk in Bordeaux, south-western France, on September 14, 2020. - The Prefect of Gironde announced on September 14, 2020, new restrictive measures to stop the spreading of the Covid-19 in the French south-western department of Gironde, including the reduction from 5.000 to 1.000 of the maximum number of people who can attend public events. (Photo by Philippe LOPEZ / AFP)
Vágólapra másolva!
Korlátozó intézkedéseket vezetnek be a délnyugat-franciaországi Nouvelle-Aquitaine régióban a koronavírus-járvány erősödése miatt - jelentette be hétfőn Bordeaux-ban Fabienne Buccio helyi prefektus.
Vágólapra másolva!

Az országosan jelenleg maximum 5 ezer fő részvételével engedélyeznek rendezvényeket, ez a Bordeaux székhelyű Gironde megyében ezer főre csökken.

A prefektus minden tíz fő feletti gyülekezést is betiltott a teljes megyében a köztereken, a strandokon, a parkokban, a játszótereken,

valamint jelezte, hogy tilos táncesteket, lagzikat, bolhapiacokat, búcsúkat, diákünnepségeket vagy más nagyobb rendezvényeket tartani. Az alkoholfogyasztás is tilos ezentúl minden közterületen a 800 ezer lakosú Bordeaux-ban, csak az arra kijelölt kereskedelmi egységekben engedélyezett.

A prefektus arra kérte a helyieket, hogy a családi és baráti összejöveteleken ne legyenek tíznél többen, és arra is figyelmeztetett, hogy kizárólag szigorú egészségbiztonsági előírások mellett lehet csak tüntetni a városban, a szeptember 16-án, 19-én és 20-án tervezett örökségvédelmi napok pedig elmaradnak.

Büntetik azokat, akik nem tartják be a szabályokat

A veszélyeztetettebbek védelmére az idősotthonokban lakónként két főre korlátozzák a heti látogatók számát.

– A munka világát illetően a buszok és villamosok a csúcsforgalmi időben gyakrabban fognak közlekedni.

(kötelező maszkviselet, távolságtartás, kézfertőtlenítés) a munkahelyeken – hangsúlyozta a prefektus.

Maszkot viselő járókelők Bordeaux-ban Forrás: AFP/Philippe Lopez

– Ellenőrizni és büntetni fogjuk azokat, akik nem tartják be a szabályokat – mondta Fabienne Buccio, kiemelve, hogy két hét múlva kiértékelik az intézkedések eredményeit. A maszkot nem viselők 135 eurós helyszíni bírságát pedig be fogja hajtatni a rendőrség mindenkin - tette hozzá.

Egy hét alatt 427-en kerültek lélegeztetőgépre

A kormány pénteken száz megyéből 42-t nyilvánított a vírus intenzív terjedése miatt vörös övezetnek az eddigi 28 helyett. Ezekben a megyékben 100 ezer lakosra több mint ötven fertőzött jut, és ezért a prefektusok korlátozó intézkedéseket rendelhetnek el. Jean Castex miniszterelnök aznap jelezte, hogy a már jelenleg is kötelező maszkviselésen túl a déli Bordeaux-ban és Marseille-ben további korlátozásokra lehet számítani, amelyekről helyi szinten fognak dönteni.