Egy hosszúszárnyú bálna avándorlás közben véletlenül felúszott egy folyótorkolaton Ausztráliában, már 30 kilométerre van az óceántól. Szakemberek szerint soha nem történt még hasonló az országban – írja a BBC.

A szerencsétlenül járt hosszúszárnyú vagy más néven púpos bálna feltételezhetően kettő másik társával tévedt az East Alligator elnevezésű krokodiloktól hemzsegő folyóba az óceánból. Néhány a Kakadu Nemzeti Parkban arra hajózó ember vette észre a bálnákat, azonban mostanra már csak egy bálna úszik felfelé a folyón. Így a szakemberek valószínűsítik, hogy a másik két bálna visszafordult az óceán felé a folyón.

Ez egy olyan esemény, amihez hasonló még soha nem került feljegyzésre, nemcsak a keleti területeken nem, hanem egész Ausztráliában sem. Ez nagyon nagyon szokatlan – nyilatkozta Carole Palmer, a tengeri ökoszisztémák tudósa.

A hatóságok tájékoztattak, hogy megpróbálják visszaterelni a tovább tévelygő bálnát is az óceán felé, mert egyre közelebb ér a folyónak azon szakaszáshoz, amiben hemzsegnek a krokodilok. Bár a becsült 16 méteres hossza miatt a hüllők alapvetően nem támadnának a bálnára, de ha a sekély vizekben fennakadna az állat, akkor könnyen megeshet ennek az ellentettje is.

A bálnák tavasszal melegebb vizekbe vándorolnak, hogy életet adjanak utódjaiknak, ezt követően pedig a vadászterületüket jelentő hidegebb vizekbe vándorolnak vissza. E visszavándorlás során tévedtek el az említett cetek Ausztrália partjainál.