A több millió hektáron pusztító apokaliptikus tűzben már számos család otthona égett le. Oregon államban pedig 40 ezer embernek kellett elmenekülnie a tűzveszély miatt – írta CNBC.

Korábban már írtunk az Egyesült Államok nyugati partján tomboló, megállíthatatlan erdőtűzről, amely eredetileg Kalifornia államból indult ki, mostanra azonban továbbterjedt Oregon és Washington államba is.

A tűzvészben legalább 33-an meghaltak, és több tucat ember eltűnt.  Oregonban már több mint 1 millió hektár földterületen pusztít a tűz, és az állam lakosságának 10 százalékát evakuálni kellett a természeti katasztrófa sújtotta területről. Két település már a lángok martaléka lett. 

Az erdőtűz olyan nagy füsttel ég, hogy az egészségügyi szakemberek az javasolták a még biztonságos területeken élő embereknek, hogy a súlyos légszennyezés miatt minél kevesebbet tartózkodjanak a szabad levegőn.

Tűzoltók Kalifornia állambanForrás: AFP/2020 Getty Images/David Mcnew

Eközben Kalifornia államban már több mint 3 millió hektáros területre terjedt tovább a tűz. Washington állam kormányzója, Jay Inslee pedig azt nyilatkozta, hogy - egy korábbi 2015-ös tűzesetet kivéve - az elmúlt öt nap alatt végbe ment pusztítás minden korábbi erdőtűz mértékét meghaladja.