A koronavírus-járvány kitörése óta első ízben indult kutatócsoport az új-zélandi Christchurchből a Déli-sarkra hétfőn, a tudósoknak azonban az amerikai McMurdo kutatóállomásra érkezve két hétig maszkot kell majd viselniük.

A szakembereknek indulásukat megelőzően csaknem hat hetet kellett karanténban tölteniük. Erős viharok miatt ugyanis az amerikai légierő repülőgépének augusztusban tervezett indulását ismételten el kellett halasztani, így a mintegy százfős kutatócsoport eredetileg kéthetes elkülönítése elhúzódott. 

A kutatóknak megérkezésüket követően két héten át kell maszkot viselniük.  A szigorú óvintézkedésnek jó oka van, hiszen a Déli-sark az egyetlen kontinens, ahová eddig nem jutott el a koronavírus.

Legfeljebb 450-en fognak dolgozni

Ezt nagyon komolyan vesszük, hogy biztosra menjünk, semmi se történjen – idézte az új-zélandi TVNZ televízió Tony Germant, az amerikai-új-zélandi Déli-sark-program szóvivőjét. Mint mondta, a Déli-sarkon szeptembertől márciusig tartó nyári időszakban a kutatási programokat is minimálisra csökkentették  a pandémia miatt.

Legfeljebb 450-en fognak dolgozni a kutatóállomásonForrás: AFP/Mark Ralston

A McMurdo kutatóállomáson várhatóan legfeljebb 450-en fognak dolgozni, ami a rendes létszám egyharmada. German szerint a csoport főleg karbantartási munkálatokat fog végezni, és felkészíti az állomást a jövő évre.