Fejbe lelőttek két seriffhelyettest Los Angeles egyik külvárosában. Mindkettejük állapota kritikus, jelenleg kórházban fekszenek. A kórház épülete előtt megjelentek a radikális baloldali aktivisták, akik a rendőrök halálát kívánták. Donald Trump elnök elítélte a történteket, szerinte halálbüntetés vár a tettesre, ha a rendőrök meghalnak. A lövöldözőt még mindig nem sikerült elfogni, noha 100 ezer dollárt (30 millió forint) ajánlottak fel a nyomravezetőnek. Csak annyit lehet tudni róla, hogy egy sötét bőrű férfi. Az ügyben FBI már felajánlotta a segítségét.

A Fox News és a Newsweek beszámolói szerint szombat este 19 óra körül, Los Angeles Compton nevű elővárosában, egy metrómegálló közelében, egy egyelőre azonosítatlan személy meglőtt két, rendőrautóban ülő seriffhelyettest.

A Los Angeles megyei seriffhivatal által közzétett videófelvételen az látszik, hogy a tettes megközelíti a rendőrautót, mintha csak elsétálna mellette, majd fegyvert ránt és minden előzetes figyelmeztetés nélkül rálő az autóban ülőkre, aztán elmenekül.

Mindkettejüket a lynwoodi (Los Angeles egyik elővárosa) Szent Ferenc Kórházba vitték, ahol megműtötték őket, az állapotuk azonban még mindig kritikus, az orvosok küzdenek az életükért. Compton egyébként Los Angeles legveszélyesebb elővárosa, ahol mindennapos az erőszak és a bűnözés. A városvészt túlnyomó többségében afroamerikaiak és latin-amerikai migránsok lakják.

Los Angeles megye seriffje, Alex Villanueva a témával kapcsolatosan szombat este sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a meglőtt helyettesei egyike egy 31 éves nő, akinek van egy 6 éves kisfia, a másik pedig egy 24 éves férfi. A nő férje és a férfi szülei a kórházba mentek. A seriffhelyettesek a tettessel szemben korábban nem intézkedtek. A történteket Villanueva „gyáva cselekedetnek" minősítette. A gyanúsítottról annyit közölt, hogy egy sötét bőrű férfi, aki sötét színű ruhát viselt, egyebet nem tudni róla.A seriff bejelentette, hogy a nyomravezetőnek 100 ezer dolláros jutalmat ajánlanak fel.

A sajtótájékoztatóval párhuzamosan Szent Ferenc Kórház épülete elé rendőrellenes tüntetést szervezett a radikális baloldal néhány aktivistája.

Azt kiabálták, remélik, hogy meghal a két seriffhelyettes, majd rendőrellenes jelszavakat skandáltak, mint például „halál a rendőrökre", illetve „öljétek meg a rendőröket".

Volt aki „ünnepnek" nevezte a seriffhelyettesek meglövését. A szélsőségesek eltorlaszolták a kórház bejáratát, akadályozva a mentők mozgását.

Felháborodást váltott ki konzervatív körökben, hogy Eric Garcetti, Los Angeles demokrata párti polgármestere a rendőrök halálát kívánó radikális baloldaliakat egyszerű tiltakozóknak minősítette.

A közösségi médiában vasárnap elkezdett terjedni egy fénykép az állítólagos lövöldözőről, de a Los Angeles megyei seriffi hivatal még aznap cáfolta, hogy ő lenne a gyanúsított.

Donald Trump elnök több tweet-ben ítélte a támadást.

Vasárnap egy Las Vegas-i kampányrendezvényen az mondta, hogyha a súlyos sérüléseket szenvedett rendvédelmisek meghalnak, akkor a gyilkosra halálbüntetés vár, és reméli, hogy minél hamarabb végrehajtják azt.

Egy másik tweet-jében Trump együttérzését fejezte ki a meglőtt rendőrök iránt. Közölte: támogatni szeretné a családjukat és imádkozik Istenhez a mielőbbi gyógyulásukért.

Mivel a nyomozás nem halad jól, az ügyben az FBI is felajánlotta a segítségét.