Elfogtak 12 szökött hongkongit Kínában

Hongkong, tüntetés, Kína, demonstráció, nemzetbiztonsági törvény
Hongkong, 2020. május 22. Joshua Wong demokráciapárti aktivista (b) beszél törvénytervezet elleni tüntetésen Hongkongban 2020. május 22-én. A tüntetők szerint a nemzetbiztonsági törvénytervezet megakadályozza a pekingi központi kormány elleni tevékenységeket és korlátozná az ellenzék cselekvési lehetőségeit. MTI/EPA/Jerome Favre
Vágólapra másolva!
Három hete, hogy 12 hongkongi megpróbált motorcsónakkal Tajvanra szökni, de a kínai hatóságok csak most adtak ki hivatalos közleményt a történtekről. Az elfogottak között van Andy Li demokráciapárti aktivista is, akit augusztusban már őrizetbe vettek a nemzetbiztonsági törvény megsértése miatt.
Vágólapra másolva!

A dél-kínai Sencsen város közbiztonsági hivatalának egyik kerületi irodája vasárnap a Weibo kínai mikroblog-oldalon adott ki egy közleményt, amely szerint a 12 embert a dél-kínai Kuangtung tartomány parti őrsége fogta el augusztus 23-án illegális határátlépés gyanúja miatt. A gyanúsítottakat ezt követően Sencsenben bűnügyi eljárás keretében vették őrizetbe. A közleményben hangsúlyozzák: a gyanúsítottak számára garantálják az őket megillető jogokat.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap azonban a múlt héten arról számolt be, hogy a kínai hatóságok

megtagadták az egyik őrizetbe vettől, hogy találkozhasson jogi képviselőjével.

Májusban többször is tüntettek Hongkongban a nemzetbiztonsági törvénytervezet ellen, amely megakadályozná a pekingi központi kormány elleni tevékenységeket és korlátozná az ellenzék cselekvési lehetőségeit. A tervezetet módosítások nélkül, május 28-án fogadták el. Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre

Az elfogottak között van Andy Li demokráciapárti aktivista, akit a múlt hónapban már Hongkongban is őrizetbe vettek a pekingi kormányzat által júniusban bevezetett, hongkongi nemzetbiztonsági törvény megsértése miatt. Carrie Lam hongkongi kormányzó a múlt héten elmondta: az elfogottak a kínai anyaország jogi procedúráinak lezárultával térhetnek csak vissza Hongkongba.

A 12 ember hozzátartozói szombaton

rokonaik elengedését követelték a kínai hatóságoktól.

Azt kérték továbbá, tegyék lehetővé számukra, hogy találkozhassanak jogi képviselőikkel, illetve felhívhassák családtagjaikat.

A hongkongi kormányzat Kuangtungban állomásozó képviselete szombaton közölte: a kínai hatóságoktól azt a tájékoztatást kapták, hogy a 12 hongkongi jó egészségügyi állapotban van, és kínai ügyvédeket fogadtak fel jogi képviselőiknek.