A megállíthatatlan erdőtüzek tovább tombolnak az Egyesült Államok nyugati partján, és még több áldozatot követelnek. Az észak-kaliforniai Berry Creekből csak por és hamu maradt, a katasztrófa következtében 14-en meghaltak és hét ember eltűnt.

Tegnap megírtuk, hogy a Kalifornia, Washington és Oregon államok területein dúló nyugati parti tűzvész halálos áldozatainak száma legalább 33, a CBS News híradása szerint két újabb halott emelkedett 35-re ez a szám.

A természeti katasztrófa által leginkább sújtott terület Észak-Kalifornia, ahol nemrégiben egy Berry Creek nevű település vált hamuvá.

A beszámolók szerint a tűz olyan gyorsan átsöpört Berry Creeken, hogy többen elmenekülni sem tudtak, itt 14-en benn égtek lakásaikban, és hét másik ember továbbra sem került elő.

A három állam területén tomboló tűz füstje számos nagyvárost és települést belep, ezért a szakemberek azt javasolják, hogy az ezekben az államokban élő emberek minél kevesebbet tartózkodjanak a szabad levegőn.

San Francisco és a Golden Gate híd városa a tűz miatti füstbenForrás: AFP/Harold Postic

 Ennek következtében Portland, Seattle és San Francisco bekerült az öt legszennyezettebb levegőjű város közé. Gavin Newsom Kalifornia állam kormányzója egy nyilatkozatában azt mondta, hogy

a huzamosabb szabadban tartózkodás olyan egészség károsodást okozhat, mintha napi 400 szál cigarettát szívnánk el.

Az Oregon állambeli Talent településen azzal próbáltak védekezni, hogy mindent égésgátlóval borítottak le, mára azonban mégis minden hamuvá vált.