Bordeaux radikális baloldali polgármestere beszüntetné azt a hagyományt, hogy karácsonyfát állítsanak a főtéren az adventi időszakban, ehelyett inkább aláírna egy chartát a fák „jogainak" védelméért. A döntéssel azonban sokan nem értenek egyet, ezért petíciót indítottak ellene. A fenyőfa kereskedők is felháborodtak, mert az új rendelettel a politikus veszélybe sodorja a megélhetésüket – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, furcsa bejelentést tett Bordeaux nemrég megválasztott első embere, a radikális baloldali Zöld Párthoz (EELV) tartozó Pierre Hurmic, a polgármester ugyanis azt találta ki, hogy a természet védelme jegyében nem állítanak a városban <<halott fát>>, azaz kivágott fenyőt karácsonyra, ugyanis nem ez a pártja elképzelése a növényekről sőt, a tervek szerint még egy chartát is aláír a fák <<jogainak>> védelméről.

A helyi képviselőket – különösen a jobboldali politikusokat – rendkívül meglepte a bejelentés és a város lakossága sem fogadta örömmel a döntést, ezért a közösségi oldalakon rögtön elkezdték támadni a polgármester hajmeresztő ötletét. A polgármesteri hivatal azonban válaszképp ígéretet tett arra, hogy nem marad a város karácsonyi hangulat nélkül, elképzelésük szerint a belváros házainak falára élő fák képét vetítik majd ki.

Didier Jeanjean alpolgármester az AFP-nek nyilatkozott az üggyel kapcsolatban és a hírügynökségnek is megerősítette, hogy az idei évben nem lesz kivágott „halott" fenyőfa Bordeaux városában, ugyanakkor hozzátette, hogy az önkormányzat nyitott a konzultációra és az alternatív javaslatokra, mivel a karácsony varázsát valami élő és maradandó dologgal akarják életre kelteni.

Karácsonyfa Bordeaux főterén.Forrás: V4NA

Pierre Hurmic a Facebookon részletesen leírta az érveit a kivágott karácsonyfa állítása ellen, mely szerinte rengeteg pénzbe és időbe kerül.

A helyi lakosoknak nem tetszik az ötlet, ragaszkodnak a hagyományos karácsonyfához, ezért petíciót indítottak el, amelyet már közel 13 ezren aláírtak a change.org oldalon.

Nem csak a lakosság ellenzi a radikális baloldali polgármester környezetvédő ötletét, a fenyőfa kereskedők is felháborodtak, mivel a rendelkezés, azon felül, hogy megtagad egy minden francia családban jelen lévő hagyományt, aláássa a munkájukat és veszélybe sodorja a megélhetésüket.

A 130 tagot tömörítő l'Association française du sapin de Noël közleményt adott ki, melyben leírják, hogy az ünnepekre eladott fenyőfákat a mindenkori előírások legszigorúbb tiszteletben tartása mellett nevelik és semmi közük nincs az erdőirtáshoz, mivel direkt erre a célra ültetett fákat vágnak ki, ráadásul minden kivágott fa helyett ültetnek egy újat, így biztosítják az utánpótlást is.

A szervezet kitart azon álláspontja mellett, hogy a franciák igenis szeretik a természetes karácsonyfát, amely egy generációk közötti társadalmi köteléket is jelképez, ami ezekben a nehéz időkben különösen fontos, ezért a szövetsége célja a karácsonyfák termelésének védelme és kultúrájának népszerűsítése.

A szervezet végül ironizálva hozzátette, hogy sajnálja a bordeaux-i borászokat is, mert ezek után elképzelhető, hogy ezentúl betiltják majd a fahordók gyártását is a tölgyfák megóvása érdekében. Persze az ötlet teljesen abszurd, de a (radikális baloldali) logika mégis ugyanaz a fahordók és a karácsonyfa esetében.